Dramaten

Kritikerrosade Livia Millhagen i titelrollen när Medea når Dramaten

Dela

Stefan Larssons uppsättning av Medea hyllades och gick för utsålda på Betty Nansen Teatret i Köpenhamn under vintern och våren. Från och med i höst spelas Medea , som är ett samarbete mellan teatrarna, på Dramaten. Premiär på Målarsalen den 7 oktober.

I det klassiska mästerverket Medea , som skrevs av Euripides för över 2400 år sedan, finns ingen nåd, ingen frälsning och ingen förlåtelse. Det finns bara en väg att gå när kärleken tar slut.

– Människans natur är konstant. Det sker faktiskt inte så mycket med oss människor, vi tror vi blir fredligare, men vi är fortfarande lika våldsamma och oss själv närmast, som vi alltid varit. Därför ropar Euripides berättelse från historien rakt in i vår nutid, säger regissören Stefan Larsson.

Medea, som spelas av Livia Millhagen, är en kvinna som offrat allt för sin man Jason. De flyr tillsammans till ett främmande land, men väl där överger Jason henne för en annan. ”Men vad är meningen med kärleken, om den inte varar för evigt?”, frågar Medea.

Kan hämnd läka ett brustet hjärta? Och kan man ha ihjäl sina egna barn och ändå fortsätta att vara människa? I Stefan Larssons uppsättning blir det legendariska dramat Medea en knivskarp skildring av en grym skilsmässa.


Pressröster om Medea 
Medea spelas av svenska Livia Millhagen, och hon gör det så förkrossande bra att jag faktiskt är lite likgiltig inför vad som försiggår när hon inte är på scen - trots att resten av ensemblen är glimrande. (Weekendavisen)

Livia Millhagen är svindlande intensiv som Medea, strimmig av tårar, snörvlande av hatiskt snor vräker hon ut sin smärta(Jyllandsposten)

Föreställningen är kort, bara en och en halv timme, men jag vågar redan nu påstå att den varar länge. Kvalitetsteater med djupverkan.  (Sydsvenskan)

Livia Millhagen som Medea är eminent. Modern, skör och okontrollerad. (Kulturkupeen)

Den fascinerande Livia Millhagens lyfter denna Medea till dramatiskt höga höjder (Berlingske) 
 

Stefan Larsson är en av Dramatens flitigast anlitade regissörer och var Elverkets konstnärlige ledare 2002-2009. Sedan 1998 har han regisserat ett 30-tal pjäser på teatern, på senare år bland dem Fanny och Alexander Rickard III Rosmersholmoch Markisinnan de Sade . Han regisserade också Daniel Börtz nyskrivna operaversion av Medea som hade premiär på Kungliga Operan i januari i år.

Medverkande 
Medea Livia Millhagen 
Jason Kenneth M. Christensen 
Kreon/Aigeus/budbäraren Thomas Bang 
Kör Tanja Lorentzon 
Kör Irene Lindh 

Översättning Jan Stolpe och Agneta Pleijel 
Regi och bearbetning Stefan Larsson 
Scenografi Stefan Larsson och Jenny André 
Kostym Ann Bonander Looft 
Ljuddesign Jenny André 
Musik Thomas Bang

I samarbete med Betty Nansen Teatret

För mer information: 

Mimmi Fristorp 
Pressansvarig 
08-6656175 
0703-726175 
mimmi.fristorp@dramaten.se 

Nyckelord

Bilder

Dokument

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramatens repertoar våren 201914.11.2018 10:15Pressmeddelande

Våren 2019 bjuder Dramaten på Shakespeares Hamlet på Stora scenen i regi av Sofia Jupither, med Adam Lundgren i huvudrollen. Lars Norén är tillbaka på Dramaten med urpremiären av den första delen i trilogin om åldrande och avsked, Andante, och Cirkus Cirkör gör i samarbete med Dramaten och Malmö Stadsteater en föreställning av Gunilla Thorgrens Guds olydiga revben. Senare i vår görs en unik samproduktion mellan fem teatrar i Europa i föreställningen I am Europe i regi av Falk Richter. Stefan Larsson regisserar den moderna klassikern Linje lusta av Tennessee Williams och Sara Bergmark Elfgren har dramatiserat Selma Lagerlöfs Bortbytingen. HÅLLA ANDAN av Zinnie Harris regisseras av Lena Endre och både Helen Sjöholm och Vanna Rosenberg medverkar i en nyskriven pjäs, Hugh och Nancys många världar, skriven och regisserad av Lars Rudolfsson. På Elverket regisserar Runar Hodne Orfeus stiger ner. I samarbete med Nobel Center görs en ny Performance Lecture: Om lycka - med Micael Dahlen, profess

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum