Linköpings kommun

Kronprinsessan vandrar i Tinnerö – kommunen presenterar nya satsningar

Dela

På torsdagen vandrar kronprinsessan Victoria i Tinnerö eklandskap strax utanför Linköping. Sedan kommunen tog över det militära övningsområdet och gjorde om det till naturreservat har det utvecklats till ett av kommunens främsta besöksmål. Och inför 2018 väntar nya spännande satsningar.

– Jag är stolt över att få visa kronprinsessan vad kommunen har åstadkommit med detta naturområde. Det är natur nära stadskärnan som vi har gjort tillgänglig för många. Tinnerö är till glädje för Linköpingsborna på fritiden, men också som en resurs för lärande för skolor och som en samlingspunkt för många föreningar, säger borgmästare Helena Balthammar (S).

Borgmästaren kommer på torsdagen tillsammans med kommunekologen Anders Jörneskog att ledsaga kronprinsessan Viktoria på en vandring genom eklandskapet, med stopp vid olika stationer där föreningar visar upp sin verksamhet.

Linköpings kommun förvärvade hela det militära övningsområdet 2002 och i juni 2006 bildades det 687 hektar stora naturreservatet med namnet Tinnerö eklandskap – kultur och natur.

Sedan dess har igenvuxna marker röjts och bete och slåtter har återupptagits. Fornlämningar har undersökts och gjorts synliga för besökare. Flera utdikade våtmarker, bland annat den tidigare helt utdikade Rosenkällasjön, har restaurerats och blivit fina fågellokaler.

Till sist har mycket arbete lagts ner på göra området attraktivt för besökare. Kommunen har anlagt vandringsleder, spänger, fågeltorn och rastplatser med information. Ett arbete som varit mycket lyckosamt – idag är Tinnerö kanske Linköpings mest välbesökta friluftsområde med cirka 100 000 besökare årligen.

Och nya satsningar är på gång. Framöver kommer fler grunda våtmarker att anläggas. Blommande buskar och träd kommer att planteras vid åkrar och betesvallar. Tinnerö herrgård kommer att renoveras, för att kunna fungera som samlingslokal för kommunens verksamheter och föreningar. Dessutom planeras en ny entré vid Fröberget för att kunna ta emot och informera besökarna ännu bättre än idag.

– Kommunens roll för att skydda tätortsnära natur är viktig. Vi behöver skydda natur dels för känsliga djur- och växtarter, och dels för att ge människor upplevelser och återhämtning på fritiden, säger kommunekolog Anders Jörneskog.

Kontakt: borgmästare Helena Balthammar (S), 072-582 80 69, kommunekolog Anders Jörneskog, 070-399 74 60.

Kontakter

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping har 157 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum