Region Örebro län

Kultur- och fritidsnämnden fattade beslut om ny kulturplan

Dela

I dag fattade Region Örebro läns kultur- och fritidsnämnd beslut om att godkänna en ny kulturplan. Nu väntar beslut i regionfullmäktige innan planen slutgiltigt kan träda i kraft.

Att ge alla människor, oavsett bostadsort, ålder, kön och bakgrund, tillgång till kultur och skapande är en viktig grundsten i vår demokrati.

- Det är en mänsklig rättighet att kunna ta del av kultur och att ha möjlighet att uttrycka sig konstnärligt. Därför är det glädjande att vi i nämnden fattat beslut om en uppdaterad kulturplan som bidrar till en fortsatt demokratisk samhällsutveckling, säger Torbjörn Ahlin (C), ordförande i Region Örebro läns kultur- och fritidsnämnd.

Region Örebro län har i dialog med civilsamhället, länets kommuner, kulturinstitutioner och professionella kulturskapare uppdaterat den befintliga kulturplanen. Under namnet ”Tillsammans skapar vi ett bättre liv med kulturen som kraft” ska den nya planen, den tredje i ordningen, gälla för åren 2020-2023.

Höga ambitioner

- Vi håller fast vid principen om att en armlängds avstånd ska råda mellan kultur och politiken. Det är viktigt att värna den konstnärliga friheten, säger Eva-Lena Jansson (S), vice ordförande i Region Örebro läns kultur- och fritidsnämnd.

För att fullt ut ta tillvara på kulturens möjligheter präglas den nya kulturplanen av samverkan, såväl mellan regionala verksamheter som med utomstående kulturskapare. Men fokus ligger även på samverkan mellan olika ämnesområden.

- Kulturplanen lyfter till exempel samverkan mellan kultur och hälsa eftersom vi vet att kultur stärker välbefinnandet både i förebyggande och läkande syfte. Att använda det förebyggande arbetets positiva effekter tror vi är bra för hela länet såväl mänskligt som ekonomiskt, säger Malin Silén (KD), ledamot i Region Örebro läns kultur- och fritidsnämnd.

Den 25 oktober 2019 beslutar regionfullmäktige om den slutliga fyraårsplanen.

Kontakt:

Torbjörn Ahlin, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, telefon: 073-84 27 454

Eva-Lena Jansson, vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, telefon: 070-24 11 301

Malin Silén, ledamot i kultur- och fritidsnämnden, telefon: 076-33 79 779

Kontakter

Bilder

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum