Linköpings kommun

Kultur- och fritidsnämnden: Satsning på jämställdhet engagerar föreningslivet

Dela

En ny byggnad på Skarpans idrottsplats och bidrag till Livekarusellen och Danskarusellen är ett par av ärendena på kultur- och fritidsnämndens sammanträde idag. Nämnden kan också konstatera att jämställdhetssatsningen ”Idrott för alla” har fått ett stort gensvar från föreningslivet.

Stort intresse för satsning på jämställdhet

Jämställdhetssatsningen ”Idrott för alla” har skapat ett stort engagemang hos föreningslivet i Linköping. Många har sökt bidrag för att stärka dam- och flickidrotten.

I december 2017 beslutade kultur - och fritidsnämnden att avsätta 500 000 kronor för jämställdhetssatsningen ”Idrott för alla”. Föreningslivet i Linköping fick möjlighet att ansöka om medel för dam- och flickidrott. Totalt kom det in 55 ansökningar, en hög siffra med tanke på att det var kort varsel för ansökningarna.

– Vi fick ett otroligt gensvar. Jag tror att #metoo bidrog till det, säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP), ordförande kultur- och fritidsnämnden.

Eftersom tiden var knapp för både ansökningsförfarande, handläggning och beslut valde kultur- och fritidskontoret att under två kvällar träffa intresserade föreningar.

– Vi provade ett nytt sätt att fördela bidrag. Vi genomförde en slags ”speeddating” där tjänstepersoner träffade föreningar. Under tio minuter berättade föreningarnas representanter vad de ville göra för pengarna, säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth.

De föreningar som inte kunde närvara fick möjlighet att lämna in en skriftlig ansökan. Samtliga föreningar som ansökte och uppfyllde kriterierna beviljades bidrag på 5 000 kronor, 10 000 kronor eller 20 000 kronor.

Totalt utbetalades 605 000 kronor. 105 000 kronor användes från Breddmiljonen och spontanidrottsmedel.

Bland föreningarnas idéer fanns bland annat utbildningsinsatser, föreläsningar, utrustning, träningsläger och stipendium. Generellt handlade mycket om hur föreningarna kan lyckas behålla tjejerna i verksamheten. Flertalet lyfte problematiken att tjejer slutar i den organiserade idrotten.

Samtliga föreningar som beviljades medel kommer under 2018 att bjudas in till en workshop. Då får föreningarna berätta om hur de har använt pengarna och om hur de jobbar med jämställdhetsfrågor. Det blir en möjlighet att träffas, lära av varandra och starta en mer långsiktig dialog.

– Det gäller att vi fortsätter lyfta frågan om jämställdhet, säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth.

För ytterligare information kontakta Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, telefon 0736-00 56 50.

Ärende 6
Ny byggnad på Skarpans idrottsplats

En ny byggnad med omklädningsrum, kansli, kiosk och uppehållsrum närmar sig att bli verklighet på Skarpans idrottsplats.

På torsdagen ska kultur- och fritidsnämnden besluta om att skicka vidare en fråga till kommunstyrelsen. Den handlar om att nämnden ska få ingå ett 15-årigt hyresavtal med Lejonfastigheter på högst 270 000 kronor per år för en ny omklädningsrumsbyggnad på Skarpans idrottsplats. På uppdrag av kultur - och fritidsnämnden har Lejonfastigheter upphandlat en entreprenör för att uppföra en byggnad där.

Skarpans IP ligger i stadsdelen Berga söder om Bäckskolan. Anläggningen består av två naturgräsplaner och en 9-manna konstgräsplan. Planerna används av flera föreningar, framför allt av BK Tinnis som är en renodlad dam- och flickfotbollsförening.

Föreningen har länge haft en barack som fungerat som förråd och uppehållsrum vid anläggningen. Under 2016 gick det tillfälliga bygglovet ut för denna lokal. Det finns även planer på att bygga en parkering där baracken står idag. Föreningen har länge signalerat behovet av att få bättre och mer moderna faciliteter på anläggningen.

I budgetarbetet inför 2016-2017 äskade kultur- och fritidsnämnden medel för att anlägga en omklädningsrumsbyggnad på Skarpans IP. Nämnden beviljades 270 000 kronor per år. I detta ingår två omklädningsrum samt lokal för kansli, kiosk och uppehållsrum. Föreningen har också ansökt om och blivit beviljade medel från Allmänna arvsfonden på cirka 3,9 miljoner kronor.

– Detta är en mycket rolig satsning i Berga. BK Tinnis är en aktiv förening. Både de och andra föreningar kan använda sig av byggnaden. Att underlätta den sociala gemenskapen är en viktig del i detta, säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP), ordförande kultur- och fritidsnämnden.

För ytterligare information kontakta Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, telefon 0736-00 56 50.

Ärende 8 och 9
Bidrag till Livekarusellen och Danskarusellen 2018

På torsdagens sammanträde ska kultur- och fritidsnämnden besluta om att bevilja bidrag till Studiefrämjandet i Östergötland för Livekarusellen och Danskarusellen 2018.

Livekarusellen är en turné och musiktävling för oetablerade band och artister som pågår i hela Sverige. Arrangemanget är en möjlighet för oetablerade band och artister att få fler spelningar som kan stödja deras utveckling som musiker och scenpersonligheter. Livekarusellen pågår under cirka tre månader i Östergötland.

Kultur- och fritidsnämnden ska på torsdagen besluta om att bidra med 90 000 kronor för genomförandet av Livekarusellen 2018. Nämnden ska också besluta om att bidra med 50 000 kronor till Studiefrämjandet för att genomföra Danskarusellen 2018.

Danskarusellen är i första hand ingen tävling eller talangtävling utan ett sätt för oetablerade dansare att nå ut med sitt skapande och att utvecklas. Danskarusellen ska medverka till att öka och stimulera dansen i Östergötland och vara en mötesplats för dansare och arrangörer. Danskarusellen genomförs parallellt med Livekarusellen.

Danskarusellen startade 2012 med tanken att vara ett systerarrangemang till Livekarusellen. Livekarusellen har funnits i olika former sedan 1987.

För ytterligare information kontakta Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, telefon 0736-00 56 50.

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping har 158 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum