Kungliga Operan

Kultur gav kunskapslyft för skolans elever

Dela

Ett 3-årigt samarbete mellan Kungliga Operan och Smedshagsskolan i Hässelby har bland annat resulterat i att skolans kunskapsresultat ökat i samtliga klasser. Totalt har ca 150 aktiviteter genomförts på hela skolan i samtliga årskurser (F-9) och i Operahuset och varje barn har varit med om minst en aktivitet per termin. Projektet ligger i linje med FN:s konvention om barnens rättigheter som blir svensk lag från januari 2020. Projektet har möjliggjorts tack vare Wallenius Lines.

Elever från Smedshagsskolan dansar i Guldfoajén på Kungliga Operan.
Elever från Smedshagsskolan dansar i Guldfoajén på Kungliga Operan.

Unga på Operan har bjudit nr barnen till att prova och känna sig fram genom olika konstnärliga uttryck. Aktiviteterna har varierat och ägt rum både på Smedshagsskolan och Kungliga Operan. Alltifrån bl a workshops och föreställningar till att barnen utbildats i att genomföra egna guidade visningar för andra skolbarn på plats i Operahuset.

”Vår gemensamma kultur- och kvalitetsresa, samt skolans kollegiala lärande inom språkutvecklande arbetssätt, har i högsta grad bidragit till Smedshagsskolan avsevärt förbättrade resultat för vårterminen 2019. Skolans meritvärde ökade med 21 %-enheter, inte bara meritvärdet för årskurs 9 utan kunskapsresultaten ökade i samtliga klasser på skolan”, säger Smedshagsskolans rektor Lolitha Nilsson.

Unga på Operan engagerade forskaren Margareta Aspán som i sin rapport konstaterar att barnen i samtal och frågor visar att de på ett positivt sätt funderat vidare över det som de varit med om.

”Många forskare har konstaterat att lärande gynnas av att elever arbetar kreativt och utforskande, men då krävs att det är hög kvalitet på undervisningen. Och samtidigt: konsten i sig har ingen uppgift att lösa, och ska inte behöva förknippas med mätbara utfall, i vare sig elevers kunskaper eller i social hållbarhet. Däremot kan arbete med konst i skola just bjuda in till nya perspektiv och nya frågor, och ge plats för det mångtydiga.

Anna Karinsdotter, Konstnärlig chef Unga på Operan:

”Vi vet att vårt arbete gör skillnad. Vårt mål är att skapa ännu bättre kultur för barn och unga och sprida lärdomarna så att fler får ta del av högkvalitativ kultur.

Cecilia Kolga, Relationsansvarig Wallenius Lines:

”Om vi från näringslivet kan bidra till att skolbarn får andra perspektiv, bättre sammanhållning och lättare att till sig kunskap så är vårt engagemang värt varenda krona. Det är ett viktigt bidrag i arbetet för en positiv samhällsutveckling.

Källa: Skolblad från läsår 2018-2019 från skolverkets inrapporterade resultat

https://siris.skolverket.se/siris/!ris.skolblad.submit?geo=1&psSkolkodGr=50060022

Kontakter

Bilder

Elever från Smedshagsskolan dansar i Guldfoajén på Kungliga Operan.
Elever från Smedshagsskolan dansar i Guldfoajén på Kungliga Operan.
Ladda ned bild
Unga på Operan och Smedshagsskolan
Unga på Operan och Smedshagsskolan
Ladda ned bild
Unga på Operan och Smedshagsskolan
Unga på Operan och Smedshagsskolan
Ladda ned bild
Unga på Operan och Smedshagsskolan
Unga på Operan och Smedshagsskolan
Ladda ned bild

Länkar

Om

Kungliga Operan
Kungliga Operan
Box 16094
103 22 Stockholm

08-791 43 00https://www.operan.se/

Kungliga Operan är sedan 1773 Sveriges nationalscen för opera och balett.

Följ Kungliga Operan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan

Stora premiärer ställs in och ny repertoar planeras på Kungliga Operan. Operan Play sänder höstens premiärer1.10.2020 16:05:21 CESTPressmeddelande

Den senaste tiden har Operan tillsammans med konstnärliga team arbetat med att bearbeta uppsättningar för att ge varje verk rättvisa förutsättningar att framföras och med behörigt avstånd mellan medverkande på scen och i orkesterdiket. På grund av rådande situation måste ändå flera förändringar göras i repertoaren för innevarande säsong. Svansjön, Löftet och Mästersångarna i Nürnberg lyfts ur repertoaren för att återinsättas vid senare tillfällen.

Unik världspremiär av Alexander Ekman i Corona-anpassad koreografi14.9.2020 13:03:39 CESTPressmeddelande

Idag går dansarna i Kungliga Baletten för första gången upp på stora scenen efter att ha tränat i skift. Och den 26 september öppnar Kungliga Operan igen efter att ha varit stängd för publika evenemang i mer än 6 månader. På programmet står världspremiären av SHIFT | CACTI, signerad av koreografen Alexander Ekman. Ekman är vid 36 år vår internationellt mest spelade och uppmärksammade koreograf. SHIFT är urpremiär, CACTI har redan spelats av över 20 kompanier, men ges nu för första gången i Sverige.

The autumn season opens at the Royal Swedish Opera – a world premiere by choreographer Alexander Ekman and singer-songwriter Rufus Wainwright’s Prima Donna25.8.2020 10:32:44 CESTPressmeddelande

On September 26, the Royal Swedish Opera opens its doors to a new season with two premieres. First Alexander Ekman’s SHIFT | CACTI, and on 10 October Rufus Wainwright’s opera Prima Donna. The opening date has been moved forward, which means that Les Ballets Suédois will premiere at a later date and the ballet double bill Carmen/Suite en Blanc has been cancelled. «We work with a high degree of flexibility. At the moment we are doing everything we can to welcome a live audience and ensure that our artists and staff can do what they do best through productions that have been adapted to the current pandemic situation, » says CEO and Artistic Director Opera Birgitta Svendén.

Höststart på Kungliga Operan – urpremiär av Alexander Ekman och singer-songwritern Rufus Wainwrights Prima Donna14.8.2020 09:08:37 CESTPressmeddelande

Den 26 september slår Kungliga Operan åter upp dörrarna för en ny säsong med två premiärer, först ut är Alexander Ekmans SHIFT | CACTI och den 10 oktober Rufus Wainwrights opera Prima Donna. Därmed flyttas säsongsstarten fram vilket innebär att premiären Les Ballets Suédois skjuts framåt i tiden och att balettprogrammet Carmen/Suite en Blanc ställs in. »Vår verksamhet bygger i hög grad på flexibilitet och just nu gör vi allt vi kan för att återigen få möta publiken live och ge våra artister och medarbetare möjlighet att göra det dom är bäst på med hjälp av corona-anpassade produktioner«, säger VD och operachefen Birgitta Svendén.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum