Umeå kommun

Kulturnämnden har tilldelat Ella-Maria Nutti och Frida Johansson till mottagare av kulturnämndens stipendium till kulturutövare 2022

Dela
Kulturnämnden utser årligen två stipendiater till stipendium till kulturutövare. Stipendierna uppgår vardera till 20 000 kronor. Allmänheten bjuds in att föreslå stipendiater och 45 nomineringar har skickats in. Bland dessa har Kulturförvaltningen i samråd med kulturnämndens presidium föreslagit nedanstående stipendiater med följande motiveringar:

Motivering Ella-Maria Nutti
För sitt arbete som romanförfattare tilldelas Ella-Maria Nutti kulturnämndens stipendium för kulturutövare 2022. Med debutromanen Kaffe med mjölk ser vi ett ungt och lovande författarskap ta form. Nuttis bok tar upp det svåra med familjerelationer, det är specifikt, men också allmänmänskligt, allt skrivet med känslig hand. Att följa Ella-Maria Nuttis fortsatta bana som skrivande person kommer att bli en spännande resa.

Motivering Frida Johansson
För sitt arbete som musiker och kompositör tilldelas Frida Johansson kulturnämndens stipendium för kulturutövare 2022. Johansson har sina rötter inom folkmusiken men verkar inom ett flertal olika genrer och områden. Hon spelar bland annat med banden Kraja, Barnet och Säkert, men producerar också musik till dans, teater, film och tv-spel. Med känsla för både melodier och stämningar är Frida Johansson en omistlig del av Umeås musiklandskap.

Om stipendiet
Stipendierna riktar sig i första hand till yngre konstutövare, men personer som nomineras ska vara myndiga. Stipendierna är individuella och kan inte ges till en organisation. Varje stipendium är på 20 000 kronor.


Konstutövaren ska
• ha varit verksam i Umeå det senaste året inom det konstnärliga området
• vara skriven i Umeå kommun
• vara myndig
• inte ha fått Umeå kommuns konststipendium de senaste tre åren.


En person kan bara tilldelas stipendiet en gång.

Mer information
Helena Smith (S)
kulturnämndens ordförande
070-695 57 95
helena.smith@umea.se

Nyckelord

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum