Region Örebro län

Kulturnämnden satsar på stärkt sammanhållning och höjd kunskap inför 2022

Dela

Vid dagens sammanträde fattade kulturnämnden beslut om hur Region Örebro län ska bedriva och finansiera verksamheten inom kulturområdet under nästa år.

- Att kunna ta del av kulturella upplevelser och att få uttrycka sig konstnärligt är en grundläggande rättighet i vårt samhälle. Den verksamhetsplan och budget vi beslutade om i dag tycker jag bejakar den rättigheten på bästa sätt genom att bidra till ett rikt kulturliv i hela länet, säger Torbjörn Ahlin (C), ordförande i kulturnämnden.

Ur ett ekonomiskt perspektiv kan den kulturella verksamheten delas in i tre block där föreningsbidrag till bland annat studieförbund, idrottsförbund och kulturföreningar är ett av dessa. Samverkansmodellen som bland annat rymmer kulturinstitutionerna är ett annat medan Region Örebro läns egen kulturverksamhet utgör block nummer tre.

Samverkansmodellen är det största blocket och där budgeteras för en omsättning på 107,1 miljoner kronor inför 2022. Omsättningen för föreningsbidragen budgeteras till 39,7 miljoner kronor.

- Utöver detta har vi gjort en regional satsning på Konst på hög och en satsning på utbildningar för att höja kunskapen både inom organisationen och utanför, säger Inga-Britt Ritzman (S), vice ordförande i kulturnämnden.

- Inför nästa år fortsätter samverkan med områden som hälsa och civilsamhälle och vi avsätter 1,5 miljoner kronor till särskilda satsningar för att stärka ett livskraftigt kulturliv och civilsamhälle i länet, säger Malin Silén (KD), ledamot i kulturnämnden.

Kulturnämnden budgeterar för en omsättning på cirka 170 miljoner kronor inför år 2022. Finansieringen kommer både från Region Örebro län, 69 procent, och staten/övriga aktörer, 31 procent.

Kontakt

Torbjörn Ahlin, ordförande i kulturnämnden, telefon: 073-842 74 54

Inga-Britt Ritzman, vice ordförande i kulturnämnden, telefon: 072-536 91 11

Malin Silén, ledamot i kulturnämnden, telefon: 076-337 97 79

Nyckelord

Kontakter

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Örebro bör bli en av huvudorterna för det civila försvaret1.12.2021 09:00:00 CET | Pressmeddelande

När det civila försvaret ska organiseras för att framöver kunna möta större kriser bör Örebro spela en central roll i arbetet – som huvudort för Mellersta civilområdet. Det är slutsatsen i det brev som Sveriges justitie- och inrikesminister Morgan Johansson inom kort får ta emot från Andreas Svahn (S) och Fredrik Larsson (M), ordförande i regionstyrelsen i Region Örebro län respektive Region Värmland.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum