Linköpings kommun

Kulturpuls – ett lyckat socialt projekt med kultur som verktyg

Dela

Det har länge funnits en klyfta mellan Kulturskolan och stadsdelarna Berga, Ryd och Skäggetorp. För att göra kulturaktiviteterna tillgängliga för fler barn och unga startade därför kommunen projektet Kulturpuls i april 2017. Projektet har blivit en succé och involverar idag 350 elever.

Elever på Nygårdsskolan i Skäggetorp som lärt sig spela trombon tack vare Kulturpuls.
Elever på Nygårdsskolan i Skäggetorp som lärt sig spela trombon tack vare Kulturpuls.

Under skoltid erbjuds elever i Berga, Ryd och Skäggetorp att tillsammans med professionella pedagoger från Kulturskolan få ta del av aktiviteter inom musik, dans, teater, bild och form, en till två gånger i veckan.

– Med Kulturpuls har vi i samverkan med Kulturskolan skapat möjlighet för elever i förskoleklass till årkurs 2 att prova på flera estetiska grenar. Nygårdsskolans personal har avsatt arbetstid för att stötta upp dessa pass och passen hålls i skolans lokaler. Deltagandet har även inneburit lärande för personalen och möjlighet att se sina elever i andra situationer än de ordinarie lektionerna, säger Therese Andersson, rektor på Nygårdsskolan

Projektet har nått snabb framgång och i början av november 2017 blev projektet en permanent del av Kulturskolans verksamhet. Just nu är det 350 elever som tar del av Kulturpuls på Nygårdsskolan, Bäckskolan och Nya Rydskolan. Under hösten 2018, då verksamheten är fullt utbyggd är det cirka 450 elever i Skäggetorp, Ryd och Berga som tar del av kulturaktiviteter tack vare Kulturpuls.

– Onsdagspuls, där föräldrar och syskon bjuds in att ta del av det eleverna lärt sig, har varit oerhört populärt och den goda uppslutningen har gett skolan ytterligare ett tillfälle till föräldrasamverkan. Så sammanfattningsvis är Kulturpuls en vinst för alla inblandade och vi är glada att det är beslutat på lång sikt, säger Therese Andersson.

Fakta:

  • Under hösten 2015 gjordes en förundersökning av Kulturskolanför att tydliggöra förutsättningar och behov av kulturverksamhet för barn i socialt utsatta områden.
  • I januari 2017 tillsattes projektledaren Katarina Jacobsson och i april drog projekt Kulturpuls igång på Nygårdsskolan.
  • Enligt en ny forskningsavhandling av Katarina Dahlbäck vid institutionen för didaktik och pedagogisk profession vid Göteborgs universitet (2017) är utövandet av kulturverksamhet väldigt bra för barns språkutveckling och inkluderande att få använda sitt uttryckssätt. Det visar också på att det stimulerar inlärningen av teoretiska ämnen samt förbättrar arbetsminnet. Ett annat mervärde är att kunna hitta en meningsfull fritidssysselsättning i något av ämnena. Läs mer om forskningen

Läs mer om kulturpuls

För mer information kontakta Katarina Jacobsson, Verksamhetsansvarig Kulturpuls, telefon: 013-29 42 83, mobil: 072-500 16 82.

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Bilder

Elever på Nygårdsskolan i Skäggetorp som lärt sig spela trombon tack vare Kulturpuls.
Elever på Nygårdsskolan i Skäggetorp som lärt sig spela trombon tack vare Kulturpuls.
Ladda ned bild

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping har 158 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Heltidsaktivering för försörjningsstödsmottagare10.5.2019 14:00:00 CESTPressmeddelande

Trots långvarig högkonjunktur har utanförskapet bitit sig fast hos tusentals Linköpingsbor. Allians för Linköping fortsätter därför att investera för att fler ska få möjlighet till jobb och sysselsättning och har gett i uppdrag till Utbildningskontoret och Social- och omsorgsförvaltningen att utreda hur Linköpings kommun kan införa krav på heltidsaktivering för personer som har försörjningsstöd.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum