Järfälla Kommun

Kulturskolan i Järfälla firar 60 år och fortsätter att inspirera

Dela

I år firar kulturskolan i Järfälla 60 år. Järfällas kommunala musikskola startade hösten 1956 för att främja musiklivet i kommunen och för att öka trivseln i ett snabbt växande Järfälla. Nu expanderar Järfälla stort igen och kulturskolans roll är fortsatt viktig.

Foto: Rosie Alm
Foto: Rosie Alm

När Järfälla nu växer kraftigt igen har kulturen en viktig roll som samhällsbyggare. 60 års erfarenheter kommer väl till pass när kulturskolan bidrar till att Järfälla också växer med kvalitet.

Det som från början hette Musikskolan har under åren utvecklats till att bli en kulturskola med utrymme för fler konstarter som exempelvis dans, nycirkus, teater, bild och form samt film och media. Genom ett breddat utbud lockar man också fler deltagare och når ut till fler Järfällabor.

Gunnar Blomström, var en av de första eleverna när musikskolan startade år 1956. Sedan 1972 är han anställd på kulturskolan.

– Kulturskolan berikar livet för dem som går här. Kulturskolan sprider dessutom trivsel för de som får ta del av konserter, föreställningar, shower och andra evenemang där kulturskolan är med. Jag skulle säga att musik och kultur är en kraft som berikar människors liv. Kulturen har en stark betydelse för kommunens identitet, berättar han.

Kulturskolan erbjuder förutom undervisning även föreställningar och konserter, kortare prova på-kurser och aktiviteter under skollov. Det pågår en rad samarbeten med olika föreningar, till exempel genom konserter och nycirkusföreställningar. Kulturskolan har också ett nära samspel med kommunens förskolor och skolor genom olika uppdrag.

– Blickar vi framåt ser vi en kulturskola som utvecklas och som fortsätter att ge barn och unga möjlighet att hitta olika uttryckssätt. En kulturskola som fortsätter att inspirera sina elever och sin publik. Dagens kulturskola satsar extra på mångfald och tillgänglighet för att nå ut till fler och även bredda kursutbudet, säger Mika Metso (S), ordförande i kultur-, demokrati- och fritidsnämnden.

Kulturskolan i Järfälla firar 60 år uppmärksammas i samband med höstterminens aktiviteter och föreställningar. Under hela oktober pågår också kulturmånaden i Järfälla.

Kort historik

1955 Järfälla kommunalfullmäktige fattar beslut om att starta en musikskola i kommunen.

1956 Järfälla kommunala musikskola startar.

1999 Järfälla musikskola blir kulturskola.

2004 Nycirkus blir ett nytt ämne i kulturskolan, efter ett samarbetsprojekt med Cirkus Cirkör.

För mer information

Jessica Christensen, kulturchef, jessica.christensen@jarfalla.se, 08-580 282 66

Mika Metso, ordf. kultur-, demokrati- och fritidsnämnden, mika.metso@jarfalla.se, 070-721 99 41

Nyckelord

Bilder

Foto: Rosie Alm
Foto: Rosie Alm
Ladda ned bild

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

Järfälla i nordvästra Stockholm är en av de snabbast växande kommunerna i Sverige. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Hela Järfälla växer, och det byggs nya attraktiva bostäder för 30-40 000 människor. Samtidigt planerar vi för tusentals nya jobb, högre utbildning och fler besökare.

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum