Umeå kommun

Kulturskolan kan förstärkas med Kulturverket

Dela

Den 1 mars föreslås en övergång för Kulturverket från gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden till kulturnämnden. Det beslutade kulturnämnden vid sammanträdet den 29 januari. Flytten innebär att Kulturverket integreras i Kulturskolan.

– Beslutet om att bilda Kulturskolan togs ifjol för att samla och utveckla kulturutbudet till barn och unga i Umeå. Förutom mer traditionell musik- och teaterundervisning finns redan nu många nya kurser inom till exempel slöjd, nycirkus och film. Vi ser mycket positivt på att den verksamheten nu förstärks ytterligare med Kulturverket, säger Helena Smith (S), kulturnämndens ordförande.

Kulturverket är en både nationellt och internationellt uppmärksammad verksamhet. De har haft uppdraget att arbeta med barn och unga i olika konst- och kulturprojekt i kommunens skolor, där de har utvecklat och provat nya estetiska lärprocesser. När verksamheten nu blir en del av Kulturskolan skapas möjligheter att samordna kulturerbjudandet till skolor, barn och unga.

– Kulturverket kommer inom ramen för Kulturskolans verksamhet att utvecklas i sin roll, och fortsätta sitt viktiga uppdrag i kommunens skolor. Tillsammans kommer en samlad Kulturskola arbeta för att nå fler målgrupper och ge mer kultur till barn och unga i kommunen, säger Helena Smith (S).

Förslaget, som skickas vidare för beslut till kommunstyrelsen och sedan kommunfullmäktige, innebär att kulturnämnden tar över ansvaret för Kulturverket den 1 mars. Sedan följer en övergångsperiod på några månader innan verksamheten integreras i Kulturskolan under hösten 2020. Bakgrunden till förslaget är att skapa förutsättningar för en samlad kulturskola, där kommunens kulturpedagogiska verksamheter kan samordna resurser och utveckla kulturutbudet till barn och unga.

Centerpartiet och Liberalerna reserverade sig till förmån för ett gemensamt yrkande. Vänsterpartiet reserverade sig till förmån för eget yrkande och även Miljöpartiet reserverade sig till förmån för Vänsterpartiets yrkande.

– Det är glädjande att det mycket framgångsrika Kulturverket nu får fortsätta att utveckla sin verksamhet till fromma för Umeås barn och unga under kulturnämnden. Kulturverket har under en lång rad av år fått omfattande anslag från Allmänna arvsfonden, nu senast i form av drygt 10 miljoner kronor för två viktiga projekt som rullar fram till 2022. Att det nationellt välrenommerade Kulturverket nu helt går upp i Kulturskolan tycker både L och C är olyckligt av flera skäl och vi reserverade oss därför gällande den delen av dagens beslut, säger Fredrik Elgh (C), kulturnämndens vice ordförande.

Mer information:

Helena Smith (S)
kulturnämndens ordförande
070-695 57 95
helena.smith@umea.se 

Fredrik Elgh (C)
kulturnämndens vice ordförande
070-326 21 08
fredrik.elgh@umea.se 

Fredrik Lindegren
kulturchef
070-603 25 19
fredrik.lindegren@umea.se 

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum