Stockholms stad

Kulturskolan Östermalm flyttar till nya Medborgarhuset 2020

Dela

På Skeppargatan 60 har Kulturskolan Stockholm på Östermalm bedrivit teaterverksamhet under många år. Men dåligt anpassade lokaler, bristande tillgänglighet och en rad arbetsmiljöproblem har präglat förutsättningarna för verksamheten. Nu föreslår Kulturförvaltningen till kulturnämnden att verksamheten ska flytta till bättre, rymligare och anpassade lokaler i det nyrestaurerade Medborgarhuset i september 2020.

- Att förlägga verksamheten till Medborgarhuset ligger i linje med den övergripande ambitionen att alla barn ska ha tillgång till, och ges förutsättningar för, kultur och kulturutövning inom Kulturskolan Stockholm. Barn och personal ska få utöva teater och kultur i moderna, anpassade och framförallt tillgängliga lokaler, säger Kulturskolan Stockholms avdelningschef Jelena Veljkovic.

Kulturskolan Stockholm, en del av Stockholms stads kulturförvaltning, satsar stort på att etablera och utveckla nya teaterscener. Medborgarhuset är ett exempel, teaterlokalen i Husby - där även Stadsteatern hyrt in sig - är ett annat. Kulturförvaltningen vill skapa rum för kultur och kulturutövare som möter moderna verksamhetskrav för både personal, utövare och besökare. Teaterutövarna ska få tillgång till tillgänglighetsanpassade lokaler flexibla, moderna scener och teknik – till en lägre kostnad.

Birthe Andersson, verksamhetschef på Kulturskolan Stockholm, är förväntansfull inför den förestående flytten.

- Det innebär att vi kan samla vår teaterverksamhet i verksamhetsanpassade lokaler som lever upp till de förväntningar elever och föräldrar har och den höga ambition vad gäller kvalitet vi inom kulturskolan har. Vi kommer framöver kunna få en ännu mer kreativ, levande teaterverksamhet med utrymme för mer samarbete än i dagens lokaler.

Idag har Kulturskolan 335 teaterelever på Södermalm och 241 på Östermalm. Inom ungefär ett år kommer alla att rymmas under samma tak i Medborgarhuset. Antalet elevplatser kommer inte att påverkas, och befintlig personal flyttar med. Verksamheten på Skeppargatan bedrivs som vanligt till vårterminen 2020, för att sedan starta upp på nytt höstterminen 2020 i Medborgarhuset. Kulturförvaltningen arbetar just nu även med att hitta nya kulturskolelokaler i befintliga skolor på Östermalm då kulturskolan har ett uppdrag att samverka mer med skolor,

Beslut kring förslaget tas i kulturnämnden i december 2019.

Nyckelord

Kontakter

KulturförvaltningenEva Camél Fuglseth, tf kommunikationsansvarig

I Kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag.

Tel:076-123 19 41eva.camel.fuglseth@extern.stockholm.se

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Arbetslivets skola Frans Schartaus Handelsinstitut får fortsatt förtroende av MYH19.1.2021 16:29:07 CETPressmeddelande

Under tisdagen 19 januari presenterade Myndigheten för Yrkeshögskolan (MYH) sin lista på beviljade YH-utbildningar de kommande fem åren. Frans Schartaus Handelsinstitut beviljades nya starter för Hotel Management, Läkemedelstekniker, Medicinsk sekreterare (som nu får dubbla starter), Offentlig upphandlare, Revenue Management & Data Analyst samt TRAC Turism - och Resekonsult.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum