Norrköpings kommun

Kulturskolans pedagoger stöttar grundskolan

Dela

Med anledning av situationen kopplad till covid-19 är grundskolan i Norrköping just nu i stort behov av personal. För att stötta upp kommer Kulturskolan därför att avsluta sin verksamhet för terminen, och de 40 pedagogerna går istället in och arbetar inom grundskolan. De närmaste två veckorna får pedagogerna genomgång av olika digitala verktyg och ska sedan placeras ut på kommunens olika skolor.

– Vi har välutbildade medarbetare på Kulturskolan där alla har någon form av pedagogutbildning och flera som har arbetat inom grundskolan, säger Michael Brask, verksamhetschef på Kulturskolan.

För Kulturskolans dryga 1 500 elever innebär det att all planerad undervisning ställs in under de veckor som är kvar på vårterminen.

– Vi förstår att det här är tråkigt för både våra elever och våra pedagoger, men vi känner ett stort ansvar nu att stötta grundskolan. Vi har informerat vårdnadshavarna och uppmuntrat föräldrarna att se till att eleverna fortsätter öva och musicera på egen hand. Vi längtar redan efter att välkomna dem tillbaka till höstterminen, säger Michael Brask.

Kulturskolan kommer inte att fakturera vårens terminsavgift. Och alla barn får som vanligt behålla sina instrument hemma över sommarlovet.

Beslutet att låta Kulturskolans pedagoger gå in och stötta grundskolan fattades tisdagen den 14 april av Olle Johansson (S), ordförande för kultur- och fritidsnämnden, i samråd med Maria Modig, kultur- och fritidsdirektör.

– Alla barn som går i skolan, inte minst de som går i nionde klass och även de som har stort behov av hjälp, behöver goda förutsättningar för att klara av skolan i denna allvarliga situation. Om vi kan kraftsamla och bistå med vår kompetens från Kulturskolan ska vi absolut göra detta, säger Olle Johansson (S), ordförande kultur- och fritidsnämnden.

– Vi fick frågan av utbildningsdirektör Sofie Lindén efter att vi resonerat kring olika möjligheter,och det var självklart att vi skulle ställa upp. Just nu behöver vi alla hjälpas åt i kommunen och använda våra resurser på bästa sätt, säger Maria Modig, kultur- och fritidsdirektör.

Grundskolor och förskolor får sedan tidigare stöd med vikarier i form av lärarstudenter, personal från forsknings- och utvecklingsenheten och även från öppna förskolan. Varje dag rapporterar rektorerna in hur personalläget ser ut på respektive förskola och skola och omfördelning av personal görs dit behovet är som störst.

–  Vi är i ett läge där vi har enheter som under lång tid haft en hög andel frånvarande personal och vi behöver stötta upp dem med långsiktiga personallösningar. Vi är så klart mycket tacksamma att Kulturskolan nu tillfälligt avbryter sin verksamhet. Det möjliggör att vi kan fortsätta med långsiktiga vikarielösningar i undervisningen av våra elever på de grundskolor med mest ansträngt läge. Vi är glada för att samarbetet inom kommunen fungerar så bra och för förståelsen från både Kulturskolans elever och pedagoger, säger Sofie Lindén, utbildningsdirektör.

Kontakt:
Michael Brask
Titel: verksamhetschef Kulturskolan
Telefon: 011-15 33 42

Maria Modig
Titel: kultur- och fritidsdirektör
Telefon: 0730-20 10 99

Olle Johansson (S)
Titel: Ordförande kultur- och fritidsnämnden
Telefon: 0730-20 17 20

Sofie Lindén
Titel: utbildningsdirektör
Telefon: 072-581 28 00

­­­­­­­­­­­­­­_____________________________________________________________________
Avsändare: Caroline Amnéus, gruppledare pressenheten
Telefon: 0730-20 17 18

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum