Linköpings stift

Kulturstipendium för "husmorsgraffiti"

Dela

Martin Lönnebos kulturstipendium för 2018 delades under fredagen ut till konstnären Anneli Lindberg. Hon ligger bakom Kvinnonätverket #hemma och den "husmorsgraffiti" som är ett inslag i stadsbilden i Norrköping.

Foto: Max Wahlund      Anneli Lindberg framför ett av spår som hon och Kvinnonätverket #hemma lämnat.
Foto: Max Wahlund Anneli Lindberg framför ett av spår som hon och Kvinnonätverket #hemma lämnat.

Kulturstipendiet till konstnären Anneli Lindberg delades ut av biskop Martin Modéus i samband med Linköpings stiftsfullmäktiges möte i Finspång.

- När jag ser din konst ser jag hantverk, vardag, fest, integration, offentligt och privat, skönhet och närhet. Ett stort och varmt grattis, sa han då stipendiet överlämnades.

Anneli Lindberg tog 2016 initiativ till Kvinnonätverket #Hemma som ett integrationsprojekt och har fortsatt att vara dess konstnärliga och faktiska ledare. Nätverket består av kvinnor från olika länder med textilt hantverk som sitt gemensamma språk. Kvinnorna har hon fått kontakt med genom bland annat språkcaféer i Svenska kyrkans församlingar i Norrköping.

Hennes bärande tanke är att kvinnor ska få ett erkännande för sitt handarbete, att alstren ska sättas upp och synas i staden för att visa på kvinnokraften så att de nyanlända kvinnorna ska kunna peka på att här har de varit med och gjort något för sin nya hemstad.

"Husmorsgraffitin" blir ett sätt att sprida glädje i det som kan kallas "vårt gemensamma vardagsrum" och ett bidrag till att göra världen mjukare. När man pryder platser i staden och dess omgivningar uppmuntras deltagarna även att vidga sin hemkänsla till nya plats­­er.

Läs mer om Anneli Lindberg här.

Martin Lönnebos kulturstipendium har funnits sedan 1996. Det delas ut varje år till någon med kyrklig anknytning som gjort en kulturinsats. Bakom ligger en kulturstiftelse som bildades för att hedra den förre linköpingsbiskopen person och gärning.

Läs om tidigare mottagare av stipendiet här.

Kontakt:
Anneli Lindberg
070-557 52 18
anneli.b.lindberg@gmail.com

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Max Wahlund      Anneli Lindberg framför ett av spår som hon och Kvinnonätverket #hemma lämnat.
Foto: Max Wahlund Anneli Lindberg framför ett av spår som hon och Kvinnonätverket #hemma lämnat.
Ladda ned bild
Foto: Christine Selse      Biskop Martin Modéus överlämnar stipendiet till Anneli Lindberg.
Foto: Christine Selse Biskop Martin Modéus överlämnar stipendiet till Anneli Lindberg.
Ladda ned bild

Om

Linköpings stift
Linköpings stift
Ågatan 65 (Box 1367)
581 13 Linköping

013-24 26 00https://www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift

Linköpings stift är en av Svenska kyrkans 13 regionala enheter och omfattar Östergötland och norra Småland. Stiftsnivåns uppgift är att stötta de 100 församlingarna i området och att förvalta kyrkans tillgångar. Biskopen i Linköpings stift heter Martin Modéus.

Följ Linköpings stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum