Dramaten

Kung Oidipus på Dramaten för första gången sedan 1951

Dela

Teaterchef Eirik Stubø sätter upp Kung Oidipus och Antigone av Sofokles på Dramatens stora scen hösten 2017.

Oidipus spås äkta sin mor och döda sin far – spådomen slår in och tragedin får sin fortsättning i Antigone, s kådespelet om dottern. Eirik Stubø fogar samman de båda pjäserna i denna uppsättning:

– Jag har tidigare satt upp flera grekiska tragedier som Medea och Ifigenia i Aulis av Euripides och 2011 regisserade jag Kung Oidipus som opera, Oedipus Rex , med musik av Igor Stravinskij och text av Jean Cocteau. Det arbetet väckte en lust att gå tillbaka till Sofokles och originaltexten, och att få berätta hela historien om Kung Oidipus och hans dotter Antigone. Myt och människa, far och dotter, bindningar och uppror – i en berättelse som ännu skakar oss.

Eirik Stubø har sedan han tillträdde som teaterchef på Dramaten regisserat Och ge oss skuggorna av Lars Norén och Den goda viljan av Ingmar Bergman. 

Kung Oidipus spelades senast på Dramaten 1951, då i Olof Molanders regi och med Lars Hanson i titelrollen.

För mer information: 
 

Christina Bjerkander 
Christina.bjerkander@dramaten.se 
0703-726147

Nyckelord

Dokument

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Fyra samtal om kvinnan på scenen17.12.2018 09:58Pressmeddelande

Med utgångspunkt i några aktuella föreställningar på Dramaten hålls under våren fyra samtal med fokus på kvinnliga rollgestalter och kvinnans roll på teatern. Hur har det sett ut historiskt och hur ser det ut idag? Medverkar gör bland andra Ellen Lamm, Melinda Kinnaman och Livia Millhagen. Dessutom blir det en kväll om kvinnan och kroppen med Agneta Pleijel, Annika Lantz och Åsa Beckman med anledning av antologin Klimakteriet. Den 17 & 31 januari, 21 februari och 4 april i Dramatenbaren.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum