Uppsala Konsert & Kongress

Kungl. Musikhögskolans studenter gör examensprojekt på UKK

Dela

Det fleråriga samarbetet mellan UKK och KMH som startade hösten 2018 fortsätter. Under kommande år presenteras flera konserter med masterstudenter från landets högsta musikerutbildning, Kungl. Musikhögskolan i Stockholm.

Linnea Vikström (cello) och Catrin Johansson (flöjt) gör examensprojekt på UKK i höst.
Linnea Vikström (cello) och Catrin Johansson (flöjt) gör examensprojekt på UKK i höst.

– Samarbetet med UKK innebär en fantastisk möjlighet att komma in i en professionell och kreativ miljö, som ger studenten förutsättningar att både utvecklas och utmanas i sitt konstnärskap, berättar Emilie Lidgard, projektkoordinator på Utbildnings- och forskningsavdelningen på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. 

– Att möta studenterna och deras konstnärliga visioner ger oss inspiration och energi, säger UKKs vd och konstnärliga ledare Lena Åberg Frisk. Vi som jobbar med musik på UKK delar studenternas stora nyfikenhet på samtida influenser, både lokalt och internationellt, och genom detta samarbete knyter vi an ännu starkare till dagens - och framtidens - musikscen. 

Kungl. Musikhögskolan genomför ett projekt för utveckling av examensjobb inom konstnärliga utbildningar. Projektet kallas ESAIM – etablering av självständiga arbeten som exjobb inom musik och teknik – och är finansierat av Vinnova med KTH som samarbetspart.

Syftet med projektet är att stärka studenternas kapacitet på arbetsmarknaden och det finns också ett starkt jämställdhetsperspektiv. Modellen innebär att studenterna har möjlighet att välja att genomföra hela eller delar av sitt självständiga arbete i samarbete med en extern part, som UKK. Därmed skapas goda möjligheter till nya kontakter och värdefulla erfarenheter för studenterna att ta med sig ut i arbetslivet efter avlagd examen. Samtidigt finns det intressanta möjligheter för UKK att ta del av Musikhögskolans kompetens, teknik och konstnärliga forskning.

– Vi är stolta över att kunna bidra till studenternas utveckling och ge dem möjligheter att forma sina examensarbeten med hjälp av kompetensen som finns på UKK. Vi ser fram emot att bjuda in Uppsalapubliken att möta våra framtida musikstjärnor, i konsertsammanhang som är skräddarsydda för tillfället, säger Lena Åberg Frisk.  

– Det finns ett genuint intresse på UKK av att ta del av studenternas idéer, de lyssnar, ställer frågor och tillsammans med studenten sätts ramarna för en unik konsertupplevelse. Vi är imponerade av UKK:s engagemang i projekten och ser fram emot ett långt och givande samarbete, avslutar Emilie. 

Två examensprojektkonserter under hösten

Först ut är cellisten Linnea Vikström som utforskar förhållandet mellan dans och musik samt bjuder på vacker musik från kompositörer som Debussy, Boulanger och Lidström. Konserten sker under Kulturnatten, lördag 14 september. 

Söndag 22 september får vi möta Catrin Johansson. Med improvisation i fokus kommer flöjtisten tillsammans med duon Tertium Datur, kvartetten Bricolage, Ale Möller och ljuddesignern Surte Norin inta Uppsala Konsert & Kongress. En musikalisk upplevelse skapad för det speciella rummet – i stunden!

Presentationer av de båda examensprojekten finner du under rubriken "Dokument" i pressmaterialet nedan eller på ukk.se


Båda konserterna har fri entré, men kräver föranmälan för garanterad plats. Förnmälan = boka 0-kronorsbiljett via ukk.se 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Linnea Vikström (cello) och Catrin Johansson (flöjt) gör examensprojekt på UKK i höst.
Linnea Vikström (cello) och Catrin Johansson (flöjt) gör examensprojekt på UKK i höst.
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Uppsala Konsert & Kongress
Uppsala Konsert & Kongress
Vaksala torg 1
753 75 Uppsala

018 727 90 00https://www.ukk.se/

Uppsala Konsert & Kongress, UKK, har sedan invigningen 2007 blivit en av nordens mest omtalade, uppskattade och framgångsrika mötesplatser för kultur och näringsliv. Här genomförs årligen hundratals kulturevenemang, 
konferenser, möten, föreläsningar, mässor och utställningar. UKK är ett 14 000 kvadratmeter stort allkonsthus, beläget mitt i en snabbt växande storstad. Husets ledstjärna är att, med ett utbud som präglas av mångfald och hög kvalitet, välkomna alla.

Följ Uppsala Konsert & Kongress

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala Konsert & Kongress

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum