Umeå kommun

Kunglig glans när Umeå firar 400 år

Dela

Den 22 juni är det på dagen 400 år sedan Umeå fick sina stadsprivilegier. På jubileumsdagen firar vi den utveckling, kreativitet och kultur, som har format Umeå till den stad som den är idag. Under jubileumsdagen får Umeåborna ta del av ett välfyllt festprogram, med närvaro av bland andra H.M.K Carl XVI Gustaf.

– Umeå är inte en plats bland andra. Umeå är vår hemstad. Det är en stad med en rik historia och en stark framtidstro, en stad som sätter fokus på nya tankar och idéer, och inte minst alla människors lika värde. Därför känns det både glädjande och högtidligt att få hälsa alla hjärtligt välkomna när vi nu firar att Umeå fyller 400 år, säger Marie-Louise Rönnmark (S), kommunfullmäktiges ordförande, Umeå kommun.

Under jubileumsdagen, onsdag den 22 juni, bjuder Umeå kommun in till ett heldagsfirande för Umeåbor och för tillresta i alla åldrar. Firandet startar vid lunchtid med vernissage på Kvinnohistoriskt museum och föreläsning av konstnären Maria Persson. På Rådhustorget bjuds det sedan upp till allsång under ledning av den folkkära skådespelaren och komikern Pia Johansson.

Eftermiddagen inleds med konsert av Norrlandsoperans symfoniorkester tillsammans med Sofia Jannok och dirigent Ola Rudner. När musiken tonat ut och klockan slagit 18.00 välkomnas H.M.K Carl XVI Gustaf, representanter för kommunen med flera gäster, upp på scenen för den officiella jubileumsceremonin.

– Det här blir en dag då vi får möjlighet minnas allt det som har hänt på denna plats intill Umeälven, men också blicka framåt och fira vår vackra stad. Umeå är mångfacetterad när det gäller kulturyttringar och ett jubileumsfirande ska såklart återspegla det. Målet är att den här dagen ska tilltala så många som möjligt, säger Marie-Louise Rönnmark.

När dagen går över till kväll fortsätter firandet med konserter på flera scener. På den lilla, mer intima scenen är det stadens lokala föreningsliv och studieförbund som presenterar ett axplock från Umeås scenkonstutbud. På Rådhustorgets stora scen bjuds det på flera välkända namn som Annika Norlin och albumaktuella Tove Styrke.

Onsdag den 22 juni blir en dag att minnas och en hyllning värdig en 400-åring.

För fullständigt program och tider se umea400.se/jubileumsdagen

Mer information:
Marie-Louise Rönnmark
ordförande
kommunfullmäktige
Umeå kommun
070-655 64 84
marie-louise.ronnmark@umea.se

Elin Hellrönn
programchef, kulturförvaltningen
Umeå kommun
090-16 33 06
elin.hellronn@umea.se

Fredrik Lindegren
kulturdirektör
Umeå kommun
070-603 25 19
fredrik.lindegren@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Ingen presskonferens efter individ- och familjenämndens sammanträde21.6.2022 13:29:53 CEST | Pressinbjudan

Det blir ingen presskonferens efter individ- och familjenämndens sammanträde 22 juni. Handlingar för individ- och familjenämnden finns på www.umea.se/handlingar Mer information: Andreas Lundgren (S) ordförande individ- och familjenämnden Umeå kommun 070-330 63 24 andreas.lundgren@umea.se Hanna Lundin Jernberg (L) vice ordförande individ-och familjenämnden Umeå kommun 070-812 90 69 hanna.lundinjernberg@umea.se

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum