Kungliga Operan

Kungliga Operan hyllar Jenny Lind – Sveriges första världskändis

Dela

Jenny Lind, en av de mest kända svenskarna genom tiderna, så känd att hon länge prydde den svenska 50-kronorssedeln, föddes för 200 år sedan. Under året har Kungliga Operan uppmärksammat »den svenska näktergalen« med konserter via Operan Play. Den 24 och 25 oktober hyllas denna världsstjärna, filantrop och kvinnorättskämpe med en jubileumskonsert.

Jenny Lind som Norma. Målning av Olof Johan Södermark.
Jenny Lind som Norma. Målning av Olof Johan Södermark.

Även om Jenny Lind med sin unika röst, musikalitet och sceniska utstrålning sjöng rakt in i publikens hjärtan så var hon också en stark och ambitiös person som med sinne för marknadsföring nådde världsrykte. Operans dramaturg och programansvariga Katarina Aronsson vill också lyfta fram en mindre känd sida hos Jenny Lind:

»Jenny Lind framstår också som en kvinnohistorisk pionjär och hon hade stor betydelse för att skapa den moderna, fria, kvinnan. Även om hon ofta spelar offer på scenen, är hon det aldrig i verkligheten. Ju mer man lär känna henne, desto modernare verkar hon«, sammanfattar Katarina Aronsson.  

Sopranen Camilla Tilling, skådespelaren Kirsti Stubø och Katarina Aronsson leder publiken genom Jenny Linds historia, från ung elev till världsberömd sångerska. Camilla Tilling fick i början av sin karriär Jenny Lind-stipendiet och är idag en av våra mest anlitade konsert- och operasångerskor med flera prestigefulla uppdrag runtom i världen. Kirsti Stubø, som är engagerad vid Dramaten, var under våren aktuell i Unga på Operans uppsättning av Orfeus & Eurydike. Vid konserten medverkar dessutom Martin Virin på piano och flöjtisterna Henrik Månberg och Indra Stratumanis.

Jenny Lind föddes i Stockholm 1820. Hon startade sin bana vid Operans elevskola och slog igenom internationellt i en tid då fokus alltmer kretsade kring individen, vilket gjorde att hennes stjärnstatus växte till enorma proportioner. Hennes karriär genomsyrades av en lång rad strategiska beslut och hennes stora förmögenhet gjorde henne till filantrop med stort intresse för sjukvård och utbildning.

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Jenny Lind som Norma. Målning av Olof Johan Södermark.
Jenny Lind som Norma. Målning av Olof Johan Södermark.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Kungliga Operan
Kungliga Operan
Box 16094
103 22 Stockholm

08-791 43 00https://www.operan.se/

Kungliga Operan är sedan 1773 Sveriges nationalscen för opera och balett.

Följ Kungliga Operan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan

Michael Cavanagh ny operachef på Kungliga Operan30.11.2020 11:00:46 CETPressmeddelande

Nu är det klart att Michael Cavanagh kommer att bli ny konstnärlig chef för opera på Kungliga Operan. Han efterträder Birgitta Svendén som kvarstår som VD till 2022. Michael Cavanagh, som kommer från Kanada, är verksam som regissör, dramaturg och librettist. Han har gjort 150 produktioner vid över 30 operahus i Kanada, USA och Europa. På Kungliga Operan har han regisserat Nixon in China och Aida, två produktioner som hyllats av både publik och i media. Michael Cavanagh tillträder som operachef efter sommaren 2021 och har ett 5-årigt förordnande.

Stevenson/Lifar – en hyllning till klassisk balett19.10.2020 15:50:06 CESTPressmeddelande

Three Preludes av Ben Stevenson och Suite en Blanc av Serge Lifar – två baletter ur den klassiska repertoaren där Kungliga Balettens dansare visar upp sin teknik och lyfter fram såväl de enskilda dansarna som kompaniet på ett corona-anpassat sätt. Programmet ersätter Svansjön som skulle ha spelats under denna period men skjuts fram på grund av pandemin. Stevenson/Lifar har premiär den 3 december och spelas t o m den 14 januari 2021.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum