Kungliga Operan

Kungliga Operan hyllar Jenny Lind – Sveriges första världskändis

Dela

Jenny Lind, en av de mest kända svenskarna genom tiderna, så känd att hon länge prydde den svenska 50-kronorssedeln, föddes för 200 år sedan. Under året har Kungliga Operan uppmärksammat »den svenska näktergalen« med konserter via Operan Play. Den 24 och 25 oktober hyllas denna världsstjärna, filantrop och kvinnorättskämpe med en jubileumskonsert.

Jenny Lind som Norma. Målning av Olof Johan Södermark.
Jenny Lind som Norma. Målning av Olof Johan Södermark.

Även om Jenny Lind med sin unika röst, musikalitet och sceniska utstrålning sjöng rakt in i publikens hjärtan så var hon också en stark och ambitiös person som med sinne för marknadsföring nådde världsrykte. Operans dramaturg och programansvariga Katarina Aronsson vill också lyfta fram en mindre känd sida hos Jenny Lind:

»Jenny Lind framstår också som en kvinnohistorisk pionjär och hon hade stor betydelse för att skapa den moderna, fria, kvinnan. Även om hon ofta spelar offer på scenen, är hon det aldrig i verkligheten. Ju mer man lär känna henne, desto modernare verkar hon«, sammanfattar Katarina Aronsson.  

Sopranen Camilla Tilling, skådespelaren Kirsti Stubø och Katarina Aronsson leder publiken genom Jenny Linds historia, från ung elev till världsberömd sångerska. Camilla Tilling fick i början av sin karriär Jenny Lind-stipendiet och är idag en av våra mest anlitade konsert- och operasångerskor med flera prestigefulla uppdrag runtom i världen. Kirsti Stubø, som är engagerad vid Dramaten, var under våren aktuell i Unga på Operans uppsättning av Orfeus & Eurydike. Vid konserten medverkar dessutom Martin Virin på piano och flöjtisterna Henrik Månberg och Indra Stratumanis.

Jenny Lind föddes i Stockholm 1820. Hon startade sin bana vid Operans elevskola och slog igenom internationellt i en tid då fokus alltmer kretsade kring individen, vilket gjorde att hennes stjärnstatus växte till enorma proportioner. Hennes karriär genomsyrades av en lång rad strategiska beslut och hennes stora förmögenhet gjorde henne till filantrop med stort intresse för sjukvård och utbildning.

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Jenny Lind som Norma. Målning av Olof Johan Södermark.
Jenny Lind som Norma. Målning av Olof Johan Södermark.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Kungliga Operan
Kungliga Operan
Box 16094
103 22 Stockholm

08-791 43 00https://www.operan.se/

Kungliga Operan är sedan 1773 Sveriges nationalscen för opera och balett.

Följ Kungliga Operan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan

Stevenson/Lifar – en hyllning till klassisk balett19.10.2020 15:50:06 CESTPressmeddelande

Three Preludes av Ben Stevenson och Suite en Blanc av Serge Lifar – två baletter ur den klassiska repertoaren där Kungliga Balettens dansare visar upp sin teknik och lyfter fram såväl de enskilda dansarna som kompaniet på ett corona-anpassat sätt. Programmet ersätter Svansjön som skulle ha spelats under denna period men skjuts fram på grund av pandemin. Stevenson/Lifar har premiär den 3 december och spelas t o m den 14 januari 2021.

Anne Sofie von Otter i fängslande oratorium av Kaija Saariaho14.10.2020 10:45:16 CESTPressmeddelande

La Passion de Simone, av tonsättaren och Polarpristagaren Kaija Saariaho, är helt präglad av den fransk-judiska filosofen och mystikern Simone Weils tankar och skrifter. Det är en passionerad, fascinerande och motsägelsefull värld som hovsångerskan Anne Sofie von Otter tar sig an tillsammans med Kungliga Operans kör, Kungliga Hovkapellet och dirigenten Christian Karlsen. Konserten är ett samarbete mellan Kungliga Operan och Judisk kultur i Sverige.

Klaus Nomi – opera och synthpop med stilikon på dödens New York-catwalk12.10.2020 13:00:00 CESTPressmeddelande

Kontratenor, synthpopare och stilikon. Klaus Nomi är genom hela sitt liv långt ifrån lagom. Men i denna banbrytande avantgardist ryms också en stark längtan efter samhörighet och kärlek. Lucas Svensson har skrivit en monolog som utspelar sig på ett sjukhus i New York i början av 80-talet – en dödens catwalk – där huvudpersonen, döende i aids, ser tillbaka på sitt liv. Klaus Nomi har urpremiär på Kungliga Operans Rotunda den 17 oktober.

»Romantiskt, storslaget, svulstigt«. Rufus Wainwrights opera Prima Donna får Sverige-premiär på Kungliga Operan6.10.2020 11:04:28 CESTPressmeddelande

Operasäsongen på Kungliga Operan inleds den 10 oktober med Sverigepremiären på Rufus Wainwrights internationellt uppmärksammade Prima Donna. Operan kommer även att sändas via Operans digitala plattform opranplay.se. Det innebär att betydligt fler än ett begränsat publikantal, p g a rådande restriktioner, kan ta del av verket som huvudrollsinnehavaren, hovsångerskan Elin Rombo, beskriver som »romantiskt, storslaget och svulstigt«.

Stora premiärer ställs in och ny repertoar planeras på Kungliga Operan. Operan Play sänder höstens premiärer1.10.2020 16:05:21 CESTPressmeddelande

Den senaste tiden har Operan tillsammans med konstnärliga team arbetat med att bearbeta uppsättningar för att ge varje verk rättvisa förutsättningar att framföras och med behörigt avstånd mellan medverkande på scen och i orkesterdiket. På grund av rådande situation måste ändå flera förändringar göras i repertoaren för innevarande säsong. Svansjön, Löftet och Mästersångarna i Nürnberg lyfts ur repertoaren för att återinsättas vid senare tillfällen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum