Kungliga Operan

Kungliga Operan sänder Nyårsgala på Operan Play till hela Sverige 

Dela

På Operan Play, Kungliga Operans digitala scen, kommer årets Nyårsgala att sändas på nyårsafton med ett program som bjuder på opera och balett. Kungliga Operans Nyårsgala blir tillgänglig kostnadsfritt på operanplay.se för alla i Sverige.

Nyårsgalan 2020 har spelats in på Kungliga Operans scen i Stockholm och sänds på nyårsafton på operanplay.se.
Foto: Kungliga Operan/Arash Shiri.
Nyårsgalan 2020 har spelats in på Kungliga Operans scen i Stockholm och sänds på nyårsafton på operanplay.se. Foto: Kungliga Operan/Arash Shiri.

Birgitta Svendén, vd och operachef: "Vår traditionsenliga nyårsgala går för första gången i historien ut i hela Sverige via vår streamingtjänst. Det känns otroligt fint att vi kan möta det nya året tillsammans med en mycket större publik än vanligt. Och för mig är det viktigare än någonsin att vi kan lysa upp tillvaron för många människor och ge en stund med avkoppling och underhållning i dessa svåra tider." Hon tillägger: "För alla barn som sitter hemma erbjuder vi Det Magiska Huset – den bästa skärmtiden under julledigheten."

Nyårsgalan innehåller ett pärlband av höjdpunkter ur den italienska operarepertoaren med hovsångarna Malin Byström och Karl-Magnus Fredriksson samt sopranen Sofie Asplund. Och några av Kungliga Balettens främsta dansare –  premiärdansarna Haruka Sassa och Dmitry Zagrebin samt 1:a solistdansaren Calum Lowden framför balettinslag till vacker och stämningsfull koreografi. Alltsammans inramat av Kungliga Hovkapellet, under ledning av den internationellt välrenommerade Sian Edwards, som var den första kvinnliga dirigenten som blev engagerad vid Royal Opera House i London. 

Förutom satsningarna för barn och unga, fortsätter Operan Play under våren att sända Operans samtliga premiärer. "Oavsett pandemi och nedstängning så ser vi Operan Play som en oerhört viktig utveckling till vår fysiska scen. Vi ser att många vill fortsätta delta i kulturlivet digitalt vilket också visades i undersökningen Svenskarna och internet 2020", säger Operans kommunikations- och försäljningschef Catarina Falkenhav. Hon konstaterar: "Operan Play är helt i linje med de nationella kulturpolitiska målen som säger att alla ska ha möjlighet att ta del av Kungliga Operan i olika kanaler och i olika former. Därför väljer vi att sända samtliga premiärer på Operan Play och utveckla streamingtjänsten vidare."

Nu i december bjuder Operan Play förutom Nyårsgalan, även på en julkonsert och Kaija Saariahos oratorium La Passion de Simone samt Giacomo Puccinis populära klassiker La bohème. I avsnitt av Det Magiska Huset görs besök på Kungliga Baletten och på kostymavdelningen. Och under våren sänds nya avsnitt varje månad, bland annat ett avsnitt om en av världens äldsta orkestrar: Kungliga Hovkapellet. 

 

Fakta Operan Play  Kungliga Operans digitala scen 

  • operanplay.se lanserades i mars 2020 
  • 90.000 unika besökare och 300.000 strömningar mellan mars och december 2020
  • Kostnadsfri tjänst 
  • Tillgänglig för alla inom Sverige. 
  • Mer än 1/3 av besökarna är under 44 år  
  • 1/3 av tittarna är över 60 år 

 
 

 

 

 

 

 

 

Nyckelord

Bilder

Nyårsgalan 2020 har spelats in på Kungliga Operans scen i Stockholm och sänds på nyårsafton på operanplay.se.
Foto: Kungliga Operan/Arash Shiri.
Nyårsgalan 2020 har spelats in på Kungliga Operans scen i Stockholm och sänds på nyårsafton på operanplay.se. Foto: Kungliga Operan/Arash Shiri.
Ladda ned bild

Om

Kungliga Operan
Kungliga Operan
Box 16094
103 22 Stockholm

08-791 43 00https://www.operan.se/

Kungliga Operan är sedan 1773 Sveriges nationalscen för opera och balett.

Följ Kungliga Operan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan

Michael Cavanagh ny operachef på Kungliga Operan30.11.2020 11:00:46 CET | Pressmeddelande

Nu är det klart att Michael Cavanagh kommer att bli ny konstnärlig chef för opera på Kungliga Operan. Han efterträder Birgitta Svendén som kvarstår som VD till 2022. Michael Cavanagh, som kommer från Kanada, är verksam som regissör, dramaturg och librettist. Han har gjort 150 produktioner vid över 30 operahus i Kanada, USA och Europa. På Kungliga Operan har han regisserat Nixon in China och Aida, två produktioner som hyllats av både publik och i media. Michael Cavanagh tillträder som operachef efter sommaren 2021 och har ett 5-årigt förordnande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum