Kungliga Operan

KUNGLIGA OPERAN STÄLLER IN HELA VÅRENS FÖRESTÄLLNINGAR – KRAFTFULL SATSNING PÅ OPERAN PLAY FÖR SKOLAN  

Dela

Kungliga Operan ställer in resterande del av vårens föreställningar på grund av coronaviruspandemin. Samtidigt blickar Operan framåt och utökar satsningen på den digitala kanalen Operan Play med fler produktioner som riktar sig till skolorna i hela Sverige. Och efter påsk kommer den nya säsongen att presenteras.

Unga på Operan har verksamhet året om på Operan - nu utökar man med regelbundna program på Operan Play. Foto: Kungliga Operan/Markus Gårder
Unga på Operan har verksamhet året om på Operan - nu utökar man med regelbundna program på Operan Play. Foto: Kungliga Operan/Markus Gårder

“Kulturens roll blir viktigare än någonsin i dessa tider av hemmasittande och digital uppkoppling”, säger Operans VD Birgitta Svendén och fortsätter: “Operan har idag möjlighet att nå människor oavsett var man befinner sig och vi vill nå så många som möjligt med vår konst. I och med vårt beslut att ställa in vårens föreställningar, satsar vi mer kraft på Operan Play. Vi utökar antalet live-sändningar till tre per vecka och varje lördag publicerar vi en ny fullängdsföreställning. Nästa uppgift för Operan Play är vad vi kan göra för barn och unga – i hela Sverige.”

Svenska skolan har, på bara några veckor, gjort en enorm digital utveckling och många skolor bedriver undervisning på distans. Nu startar Kungliga Operans avdelning Unga På Operan en digital verksamhet på Operan Play och publicerar fler föreställningar kompletterat med digitala lärarhandledningar. Närmast blir det barockoperan Orlando i ny tappning; Örjan Anderssons allkonstverk Orfeus & Eurydike samt Pija Lindenbaums publiksuccé Min mamma är en drake. Dessutom kommer ett helt nytt filmformat för barn i låg- och mellanstadiet att tas fram.

“Med hjälp av Operan Play kan vi äntligen välkomna alla Sveriges barn till Kungliga Operan”, säger Anna Karinsdotter, chef för Unga på Operan. “Förutom att vi publicerar barn- och unga-föreställningar satsar nu vi på att ta fram ett roligt och engagerande material för barnen i åldern 6-10 år. Pedagogerna kan använda det både i klassrummet och i den nya digitala undervisningen som ett komplement till ämnen som t ex historia, bild, musik, svenska, idrott eller slöjd.”

Tanken bakom det nya formatet är att eleverna ska få lära känna det kulturhistoriska Operahuset och alla de konstarter som huset rymmer. Det första materialet finns tillgängligt på Operan Play från och med den 20 april. Det krävs inget login och ingen avgift och satsningen vänder sig till samtliga skolor i hela Sverige. 

Varje år når Unga på Operan mellan 50.000 - 60.000 barn via verksamheten i Operahuset och ute bland skolor och med denna satsning hoppas Operan att nå minst dubbelt så många barn.

Birgitta Svendén avslutar: “Det var med stor sorg i hjärtat vi beslutade oss för att ställa in hela vårens föreställningar. Men, vi vill blicka framåt och förbereder oss för höstens produktioner och vår nya säsong 20/21 som presenteras efter påskledigheten. Det är viktigt att efter coronaviruset tro på en tillvaro och få planera för en framtid.”

Inställda föreställningar i vår inkluderar även det stora nationaldagsfirandet 6 juni på Haga. Operan planerar istället för ett annat slags nationaldagsfirande som ska sändas på Operan Play.

Kontakter

Bilder

Unga på Operan har verksamhet året om på Operan - nu utökar man med regelbundna program på Operan Play. Foto: Kungliga Operan/Markus Gårder
Unga på Operan har verksamhet året om på Operan - nu utökar man med regelbundna program på Operan Play. Foto: Kungliga Operan/Markus Gårder
Ladda ned bild

Länkar

Om

Kungliga Operan
Kungliga Operan
Box 16094
103 22 Stockholm

08-791 43 00https://www.operan.se/

Kungliga Operan är sedan 1773 Sveriges nationalscen för opera och balett.

Följ Kungliga Operan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan

Michael Cavanagh ny operachef på Kungliga Operan30.11.2020 11:00:46 CETPressmeddelande

Nu är det klart att Michael Cavanagh kommer att bli ny konstnärlig chef för opera på Kungliga Operan. Han efterträder Birgitta Svendén som kvarstår som VD till 2022. Michael Cavanagh, som kommer från Kanada, är verksam som regissör, dramaturg och librettist. Han har gjort 150 produktioner vid över 30 operahus i Kanada, USA och Europa. På Kungliga Operan har han regisserat Nixon in China och Aida, två produktioner som hyllats av både publik och i media. Michael Cavanagh tillträder som operachef efter sommaren 2021 och har ett 5-årigt förordnande.

Stevenson/Lifar – en hyllning till klassisk balett19.10.2020 15:50:06 CESTPressmeddelande

Three Preludes av Ben Stevenson och Suite en Blanc av Serge Lifar – två baletter ur den klassiska repertoaren där Kungliga Balettens dansare visar upp sin teknik och lyfter fram såväl de enskilda dansarna som kompaniet på ett corona-anpassat sätt. Programmet ersätter Svansjön som skulle ha spelats under denna period men skjuts fram på grund av pandemin. Stevenson/Lifar har premiär den 3 december och spelas t o m den 14 januari 2021.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum