Spendrups Bryggeri AB

Kungliga smaker av vilt med Krušovice och Karl Ljung

Dela

I höst samarbetar det tjeckiska ölvarumärket Krušovice med TV-aktuelle kocken Karl Ljung, där kärlek till kvalitet, hantverk och god smak står i fokus. Karl Ljung har i denna anda komponerat en vilträtt, där smaken av det mörka lagerölet Krušovice Č ern é i kombination med rökt hjort, skapar en spännande smakupplevelse.

Krušovice är ett anrikt tjeckiskt premiumöl med ädelt arv. År 1581 blev Kejsare Rudolf II så förtjust i ölet, att han köpte bryggeriet och döpte det till ”Det kungliga bryggeriet av Krušovice”. Förutom god öl och kungliga slott, erbjuder Tjeckien ett kök som präglas av rustik mat, ofta med viltkött i fokus. Intresset för viltkött har även ökat bland svenska konsumenter de senaste åren, vilket, förutom köttets goda smak, till stor del kan härledas till att råvaran ses som ett naturligt alternativ och därmed uppskattas av kvalitetsmedvetna konsumenter.

För att ta fasta på detta har Krušovice tagit hjälp av TV-aktuelle kocken och viltfantasten Karl Ljung som komponerat en rätt med det mörka lagerölet Krušovice Černé som tongivande smaksättare: Rökt hjortinnanlår med jordärtskockscrème, picklad silverlök, Krušovice Černé -gelé och enbär.

– Det är väldigt roligt att fler och fler svenskar fått upp ögonen för viltkött som en naturlig råvara. I det här receptet har jag använt mig av rökt hjort, som passar utmärkt med Krušovice Černés mörka arom med inslag av kaffe och mörk choklad , säger Karl Ljung.

– Krušovice står för hantverk och kvalitet, något som även utmärker Karls matlagning. Vi är glada över att han skapat en rätt som både hämtar inspiration från svensk matkultur och tjeckisk hantverkstradition och som visar på Krušovices mångsidighet – en öl som är god både i och till maten , säger Per Gudrunson, Brand Manager för Krušovice på Spendrups.

Karl Ljung , som utsågs till Årets Kock 1999, är dubbelt aktuell nu i höst: han medverkar i Kockarnas Kamp på TV4 och öppnar även nya restaurangen Hillenberg i centrala Stockholm inom kort.

Stockholm Beer and Whisky Festival 
På invigningsdagen av Stockholm Beer and Whisky Festival den 24 september, kan press, branschfolk och besökare träffa Karl Ljung och smaka på hans specialkomponerade vilträtt för Krušovice. Karl är på plats hela dagen, i monter 121, hall 2.

Om Krušovice 
Krušovice bryggs sedan 1500-talet i den lilla byn Krušovice, cirka 50 km utanför Prag. Produktionen präglas av hög kvalitet, hantverk och tradition. Här bryggs allt öl av källvatten från närliggande Křivoklát, böhmisk och moravisk malt samt Saaz-humle.   
Krušovice Černé är en mörk premiumlager med maltig, rostad smak med inslag av kaffe, rågbröd och mörk choklad. Utsedd till världens bästa mörka lager i World Beer Awards 2009. Passar till smakrik husmanskost, viltkött eller mustiga grytor, samt till chokladbaserade efterrätter. 
Krušovice Imperial är ett balanserat, ljust premiumöl med en smakfull beska och krispig eftersmak. Utsedd till världens bästa tjeckiska pilsner i World Beer Awards 2014. Passar till fisk, ljust kött och klassisk husmanskost.

Produkter på Systembolaget: 
Krušovice Černé (mörk lager), 50 cl burk (art.nr 1680) 33 cl flaska (art.nr 88528) 3,8 % 
Krušovice Imperial (ljus lager), 50 cl burk (art. nr 1528) 33 cl flaska (art. nr 89310) 5,0 %

Produkter på dagligvaruhandeln 
Krušovice Imperial 3,5 % 4x50cl burk.  Finns på de flesta ICA och Coop-butiker.

För mer information: 
Per Gudrunson, Brand Manager Krušovice, Spendrups Bryggeri 
Telefon: 070-232 49 60, e-post:  per.gudrunson@spendrups.se

Annika Molander, kommunikationsdirektör, Spendrups Bryggeri 
Telefon: 073-355 06 16, e-post  annika.molander@spendrups.se

Spendrups Bryggeri grundades 1897. Vi är ett bryggeri med ett brett sortiment. Engagemanget och passionen är lika stor nu som då. För oss är alltid hantverket och dryckesupplevelsen i fokus. Bland våra varumärken finner du Spendrups Bryggeri,  Norrlands Guld, Mariestads, Heineken, Loka, Schweppes, Briska, El Coto, Gallo m fl. Familjeföretaget Spendrups är ett svenskt och oberoende bryggeri som förenar starka traditioner med nytänkande. Vi är idag ca 900 medarbetare och omsätter ca 3,3 MDKR. I Spendrupskoncernen ingår dotterbolagen Spring Wine & Spirits, Gotlands Bryggeri och Hellefors Bryggeri.

www.spendrups.se

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

Spendrups Bryggeri AB
Spendrups Bryggeri AB
Box 3006/ Vårby allé 39
143 03 Vårby

08-672 77 00http://www.spendrups.se/

Spendrups är ett svenskt familjebryggeri som förenar starka traditioner med nytänkande. Bryggeriet grundades 1897 i Grängesberg och drivs av familjen Spendrup i fjärde generationen. Vi finns på ett antal orter i Sverige med huvudkontor i Vårby utanför Stockholm och produktion i Grängesberg, Hällefors och Visby. För oss står alltid hantverket och dryckesupplevelsen i fokus. I vårt breda sortiment finns varumärken som Mariestads, Norrlands Guld, Heineken, Loka, Schweppes, Briska och vinproducenter som Cono Sur, Gallo och Boschendal. Spendrups har 950 medarbetare och omsätter cirka 3,3 MDKR årligen. I Spendrupskoncernen ingår dotterbolagen Spring Wine & Spirits, Gotlands Bryggeri, Hellefors Bryggeri och BIBAB. www.spendrups.se

Följ Spendrups Bryggeri AB

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Spendrups Bryggeri AB

Henrik Åström ny marknadsdirektör för Spendrups Bryggeri7.3.2018 13:38Pressmeddelande

Spendrups Bryggeri har utsett Henrik Åström till marknadsdirektör. Henrik har arbetet på Spendrups i drygt åtta år, bland annat som Brand Manager och marknadschef. Han har också varit CMO för Max hamburgare och kommer senast från en roll som varumärkesdirektör på Spendrup Brands. Henrik efterträder Leif Börjeson som efter sex år som marknadsdirektör går vidare till en roll som vd på Spring Wine & Spirits, koncernens dotterbolag.

Nu lyfter originalet sin tonic till nästa nivå – Schweppes Premium Mixers22.2.2018 09:42Pressmeddelande

Utan Schweppes ingen tonic. Efter att ha tagit fram originalet till världens alla tonics lyfter Schweppes sin ”uppfinning” till nästa nivå och lanserar tre av sina Premium Mixers i butik. ”Dessa tonics har subtila men viktiga egenskaper som välbalanserad beska och extra tryck i kolsyran vilket ger fler möjligheten att göra den perfekta GT:n hemma”, säger den prisbelönte barmästaren Mathin Lundgren.

Hälsa och smak lyfter försäljningen av alkoholfri öl i Sverige5.2.2018 14:00Pressmeddelande

Försäljningen av alkoholfri öl växer – inte bara i Sverige utan över hela världen. Utvecklingen är till stor del en generationsfråga när allt fler yngre ser till sin hälsa och vill välja drycker med mindre eller ingen alkohol alls. Fortfarande utgör den en mindre del av den totala ölproduktionen, men alkoholfritt ökar både i volym, bredd och sortiment. På Spendrups har försäljningen av alkoholfri öl i stort sett fördubblats de senaste fem åren och under 2018 kommer konsumenterna att se en mängd smakrika nyheter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum