Länsstyrelsen Östergötland

Kungligt pris till städfirma och taxiföretag

Dela

En städfirma med en ovanligt kreativ ägare samt länets största taxiföretag. Där har ni vinnarna av Årets Nybyggare i Östergötland. Priset delades ut av landshövding Elisabeth Nilsson vid en ceremoni på Linköpings slott.

Årets Nybyggare – Nystart går till Julieta Avetisyan som för ungefär fyra år sedan startade städfirman Adsitas i Norrköping. Verksamheten har på kort tid utvecklats bra och bolaget har i dag sex anställda. Julieta har också kommit på en produktidé som går ut på att förbättra användningen av städdukar så att mikroorganismer inte sprids. Uppfinningen finns i det nystartade bolaget NumerOn AB.

Årets Nybyggare – Pionjär går i år till Taxibil i Östergötland AB. Bolaget togs över av bröderna Emir och Zlatan Sobo samt Suad Bajagilovic i början av 2000-talet. Tillsammans med vice vd Anel Osmanagic har de utvecklat företaget till att sysselsätta 550 personer. Samtidigt är miljömedvetenhet ett ledord i företaget. De blev det första transportbolaget i Sverige med att starta upp en egen drivmedelsanläggning med HVO, det vill säga hydrerad vegetabilisk olja som är 100 procent förnyelsebart.

Juryns motiveringar

Årets Nybyggare – Nystart: Julieta Avetisyan har på kort tid byggt upp ett välskött städföretag Adsitas AB. Hennes företag har skapat en stabil och växande kundkrets och det har lett till att hon kunnat anställa flera personer. Julieta har dessutom en kreativ sida och har kommit på en uppfinning som minskar spridningen av mikroorganismer vid städning. Julieta är målmedveten, innovativ och har en stark drivkraft. Hon har vågat att från deltidsarbete och hemmasysslor växla om och bli en lyckad företagare. Därmed har hon också blivit en exemplarisk förebild för många.

Årets Nybyggare – Pionjär: Delägarna Emir Sobo, Zlatan Sobo och Suad Bajagilovic samt vice vd Anel Osmanagic driver Taxibil i Östergötland AB på ett så framgångsrikt sätt att företaget blivit det största taxiföretag i länet. De är även en god förebild för integration då merparten av de sysselsatta är utrikesfödda. Företaget har också varit bland de första att satsa på de nyaste miljövänliga bränslen. Ledningspersoner i Taxibil i Östergötland har byggt upp ett stabilt och lönsamt företag i en konkurrensutsatt och pressad bransch och samtidigt visat ett beundransvärt sinne för integration och miljötänkande.

FAKTA
Kung Carl XVI Gustafs pris Årets Nybyggare instiftades 1999 och har sedan dess delats ut varje år. ALMI Företagspartner Östergötland AB ansvarar för organisation av Årets Nybyggare i Östergötland och sponsrar evenemanget tillsammans med SEB. Priset delas ut till företagare med invandrarbakgrund som lyckats överbrygga hinder och starta och utveckla ett företag. Syftet med utmärkelsen är att lyfta fram goda exempel och förebilder, och bryta stereotypa bilder som kan finnas.

Vinnarna får diplom och Årets Nybyggare – Nystart tilldelas också en check från SEB och Almi Företagspartner på vardera 5 000 kronor. De östgötska vinnarna kommer även att nomineras till det nationella priset, som delas ut av kung Carl XVI Gustaf senare i höst.

Östergötlands jury består av: Mats Philipsson , ALMI Företagspartner Östergötland AB (ordförande), Madeleine Söderstedt Sjöberg, Länsstyrelsen Östergötland, Jonatan Hedin, Svenskt Näringsliv, Frida Boklund, Företagarna, Pia Carlgren, Linköpings kommun, Pontus Lindblom, Norrköpings Näringslivskontor, Cecilia Hunnershage Sandgren, Region Östergötland, Fredrik Björk, SEB.

Kontakter

Faruk Muhic, ALMI Företagspartner Östergötland AB
013-20 07 71
faruk.muhic@almi.se

Bilder

Om

Länsstyrelsen Östergötland
Länsstyrelsen Östergötland
Östgötagatan 3
581 86 Linköping

010-223 50 00http://www.lansstyrelsen.se/ostergotland/Sv/Pages/default.aspx

Länsstyrelsen är en statlig myndighet som finns nära människorna i varje län. Vi är en viktig länk mellan människor och kommuner å ena sidan och regering, riksdag och centrala myndigheter å den andra. Landshövdingen är chef för Länsstyrelsen och har i uppdrag att följa utvecklingen och informera regeringen om länets behov.

Följ Länsstyrelsen Östergötland

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Länsstyrelsen Östergötland