Konkurrensverket

Kungsbacka gjorde upprepade felaktiga upphandlingar

Dela

Kungsbacka kommun gjorde en otillåten direktupphandling när chefstjänster bemannades av extern konsult. Upphandlingen skulle, enligt Konkurrensverket, ha annonserats. Nu kräver Konkurrensverket att Kungsbacka kommun döms att betala 140 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

– De bästa offentliga inköpen görs när fler leverantörer får möjlighet att lägga anbud, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Under våren 2018 behövde Kungsbacka kommun ny chef till Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Avtal slöts med ett företag för att genom en konsult tillgodose behovet. Uppdraget förlängdes därefter vid fyra tillfällen och kom med tiden att omfatta även chefstjänst för Byggnadsförvaltningen. Någon annonsering gjordes inte inför upphandlingen. Enligt Konkurrensverket är det fråga om en otillåten direktupphandling.

Upphandlingar av samma slag ska, enligt upphandlingsreglerna, räknas samman. I detta fall uppgick det sammanlagda värdet till 1 924 000 kronor, vilket överstiger gränsen för när en direktupphandling kan vara tillåten.

Konkurrensverket, som är tillsynsmyndighet över offentlig upphandling, vänder sig nu till Förvaltningsrätten i Göteborg och kräver att domstolen dömer Kungsbacka kommun att betala 140 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

För ytterligare information, kontakta:

Jimmy Dominius, pressekreterare, tfn 076-542 15 80, jimmy.dominius@kkv.se
Maria Andersson Müller, processråd, tfn 08-700 15 65 maria.anderssonmuller@kkv.se

Läs hela ansökan på www.konkurrensverket.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Konkurrensverket
Konkurrensverket

103 85 Stockholm

08-700 16 00http://www.konkurrensverket.se/

Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

Sektorsundersökning om digitala plattformar7.11.2019 09:02:15 CETPressmeddelande

Konkurrensverket inleder en sektorsundersökning om konkurrensen på marknaderna för digitala plattformar i Sverige. Det handlar till exempel om digital annonsering, matleveranser, ljudböcker och digitala betaltjänster. Undersökningen ska belysa hur konkurrensen fungerar och om det finns behov av åtgärder för att främja konkurrensen. För att fördjupa vår kunskap bjuder vi in externa aktörer att bidra med sina erfarenheter och perspektiv till undersökningen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum