BranäsgruppenBranäsgruppen

Kungsberget minskar utsläppen med unik pistmaskin

Dela

När Kungsberget strax norr om Sandviken öppnade för säsong 20/21, gjorde man det med flera nyheter, men inte bara i skidområdet. Den här säsongen fortsätter anläggningens hållbarhetssatsning med två unika pistmaskiner som minskar utsläppen med hela 20 procent.

– Vi är en av de första anläggningarna i hela Sverige med den här pistmaskinen. Det är spännande att vi är så pass tidiga med detta, men det är framförallt ett viktigt steg att ta. Vi pistar våra backar dagligen under säsong och då förstår man snabbt att det här gör skillnad, säger Anders Kjällström, vd på Branäsgruppen, koncernen där Kungsberget ingår.

Inför förra säsongen bytte Branäsgruppen till HVO-diesel i alla arbetsfordon – ett fossilfritt bränsle som inte släpper ut någon ny koldioxid – och nu tar de alltså nästa steg för miljön. I den gröna pistmaskinen, Pistenbully 600 E+, har företaget Kässbohrer ersatt hydrostatdriften med generatorer och elmotorer för att på så sätt minska maskinens miljöpåverkan och bränsleförbrukning. Maskinen fungerar som ett sammansvetsat team där en dieselmotor driver två generatorer som driver två elmotorer. Elmotorerna driver i sin tur pistmaskinens drivband.

– Generatorerna och elmotorerna avlastar dieselmotorn, vilket leder till en reducerad bränsleförbrukning, säger Stefan Alanärä, teknisk chef på Branäsgruppen.

De två pistmaskinerna har varit igång sedan säsongstart och enligt Stefan Alanärä har bränsleförbrukningen varit cirka 20 procent lägre, precis som maskinen lovar.

Förutom de nya pistmaskinerna i Kungsberget valde Branäsgruppen i år att, som ytterligare en del i hållbarhetssatsningen, gå över till ekologisk och Faitrade-märkt varm choklad.

– Vi letar hela tiden efter sätt att förbättra oss och har med oss hållbarhet i alla steg. Vi är noggranna i vårt hållbarhetsarbete då de förändringar vi gör inte får påverka produktens kvalitet negativt – tvärtom ska de göra gästernas upplevelse ännu bättre och det tycker jag att vi har lyckats med, säger Anders Kjällström.

Fakta om Kungsbergets gröna pistmaskiner

– Drivs med HVO-diesel och el

– 20% mindre koldioxidutsläpp

– 20% mindre bränsleförbrukning

– 20% lägre ljudnivå

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Branäsgruppen
Branäsgruppen
Drottninggatan 40
65225 Karlstad

054132600

Branäsgruppen är Sveriges största privatägda skidkoncern och ägare till skidanläggningarna Branäs, Kungsberget, Vallåsen, Ulricehamn Ski Center och Storstenshöjden.

https://www.branas.se/ 

https://www.kungsberget.se/ 

https://www.vallasen.se/ 

https://www.ulricehamnskicenter.se/ 

https://www.storstenshojden.se/

Följ Branäsgruppen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Branäsgruppen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum