Kunskap om säkerhetsdatablad

Dela

Du har i olika sammanhang kanske kommit i kontakt med ordet säkerhetsdatablad. Men vad är det och varför finns det?

Sponsored

Är detta något jag behöver i min vardag? Det är inte helt enkelt att komma i kontakt med nya begrepp. Här går vi igenom de viktigaste sakerna du behöver veta om just säkerhetsdatablad.

Ett säkerhetsdatablad är ett standardiserat dokument. Detta dokument syftar till att beskriva hur kemiska ämnen och blandningar ska hanteras. Detta är särskilt viktigt för anställda som hanterar kemiska ämnen eller för säkerhetspersonal som kan behöva agera i en nödsituation.

Du behöver alltså ha ett säkerhetsdatablad om du hanterar kemiska ämnen. Syftet med detta är att kunna få en beskrivning av hur ämnet ska hanteras, hur ämnet ska förvaras, hur det ska användas eller slutligen hur det ska bortskaffas. Kemiska ämnen utgör en risk för oss som individer men även för miljön. Därav är det viktigt att det hanteras på ett varsamt sätt.

Hur vi använder ett säkerhetsdatablad

Syftet med ett säkerhetsdatablad är att ge viktig information om kemikaliet som ska användas. Det är ett ytterst viktigt dokument för att skapa trygga och säkra arbetsplatser. Dokumentet ska beskriva under vilka former vi förvarar kemikalierna och vilka risker som är förknippade med dem. Detta är en hjälp i säkerhetsarbetet.

Vidare behöver det ju då också finnas en förteckning över vilka kemikalier som finns på en arbetsplats. Detta är ytterst viktigt för att ha en samlad bild av användningen och vilka medel som finns på ett ställe. Det använder du med fördel i planeringen av användningen. 

Förvara och tillhandahålla dokumenten

Som arbetsgivare har du alltså en skyldighet att tillhandahålla säkerhetsdatablad. Alla anställda har laglig rätt att få information om den kemiska produktens farliga egenskaper, vilka risker som finns och vilka skyddsåtgärder som ska vidtas. 

Det kan vara krångligt att hantera dessa formella papper. Ofta undrar du säkert hur tiden ska räcka till för att göra allt administrativt jobb. Eller om detta verkligen är nödvändigt. I detta fall är det helt klart det. Det är ett måste om du behöver använda kemikalier på en arbetsplats. Anställda har rätt att ta del av dem och du kan behöva visa upp dem om du får en inspektion.

Information om de kemikalier du använder ska du få med produkten när du införskaffar den. Leverantören ska förse dig med massor av information som du kan använda dig av. Ditt ansvar är att se till att databladet är tillgängligt för dem som ska använda produkten

Bilder

Om

HeymediaFölj Heymedia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Heymedia

Pinnacle - hitta din favoritsport9.5.2022 12:05:39 CEST | Pressmeddelande

Det gör att de allra flesta spelare kommer att hitta sin favoritsport att spela på hos Pinnacle. Pinnacle är det spelbolag som erbjudit spel på nätet sedan år 1998 och har idag spelare från hela världen som återkommande spelar hos Pinnacle. Pinnacle har valt att satsa på ett bra utbud av oddsspel och erbjuda höga odds. Det innebär att man istället valt bort bonusar och andra belöningar för att kunna hålla nere sina marginaler så pass mycket som det bara går. Utbetalningsprocenten ligger hos Pinnacle på över 97 procent, vilket är väldigt högt för ett spelbolag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum