Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Kunskapsintensitet – en stark drivkraft för tillväxt

Dela

Företag som investerar i kunskapsintensiv verksamhet fungerar som plantskolor för nästa generation entreprenörer. De regioner som kan locka med kvalificerad arbetskraft, framstående universitet och goda förbindelser är vinnare i kampen om dessa företags etableringar.

Simon Falck, analytiker Tillväxtanalys
Simon Falck, analytiker Tillväxtanalys

I ett nyligen avslutat projekt har Tillväxtanalys analyserat orsakerna till och effekterna av stora kunskapsintensiva investeringar. Våra analyser visar att kunskapsintensiva verksamheter kan få betydande effekter på produktivitet och sysselsättning, både i och utanför den egna verksamheten.

Tillväxtanalys har analyserat processerna vid etableringen av Northvolt och några andra större investeringar. Frågan har gällt de offentliga aktörernas roll och insatser med att främja investeringar i kunskapsintensiv verksamhet. 

– Stora etableringar kan medföra ett stort engagemang från kommuner och ibland även regioner. Det kan även uppstå behov av ett nationellt stöd. Särskilt i slutfasen av en investeringsprocess säger Simon Falck. Att inrätta en nationell resurs med uppdrag att informera, förenkla och främja ett bredare utbyte mellan aktörer i främjandesystemet ser vi som en viktig åtgärd för att underlätta arbetet med investeringar.

Tillväxtanalys föreslår också att staten tydliggör rollerna i det svenska främjandesystemet och att man utser särskilda samordnare för strategiskt prioriterade etableringar.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Simon Falck, analytiker Tillväxtanalys
Simon Falck, analytiker Tillväxtanalys
Ladda ned bild

Länkar

Om

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Studentplan 3
831 40 Östersund

010-447 44 00https://www.tillvaxtanalys.se/

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sverker Härd har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.

Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum