Kunskapsskolan

Kunskapsskolan kommenterar Skolkommissionens förslag

Dela

Idag har Skolkommissionen presenterat sitt slutbetänkande. Kunskapsskolan är positiva till en inriktning mot högre kvalitet i undervisningen, ökad likvärdighet och mer mångfald, men är kritiska till delar av förslaget som exempelvis lottning av skolplatser.

Skolkommissionen har haft i uppdrag att lämna förslag som leder till höjda kunskapsresultat, förbättrad kvalitet i undervisningen och ökad likvärdighet i skolan. Kommissionens betänkande föreslår bland annat en mer behovsstyrd resursfördelning, krav på skolhuvudmännens kapacitet och ett förändrat skolval.

- Än så länge finns många frågetecken runt betänkandet, men om detta kan leda till högre kvalitet för alla elever och bättre förutsättningar att möta elevernas behov är det positivt. Vi välkomnar också inriktningen mot minskad elevsegregation och ökad mångfald, säger Fredrik Lindgren, vd på Kunskapsskolan i Sverige.

Skolkommissionen föreslår ett obligatoriskt aktivt skolval och tydligare information om de olika skolorna. Kommissionen vill också att lottning ska ersätta kötid när det finns fler sökande än antalet skolplatser.

- Vi har länge efterlyst ett obligatoriskt skolval så att ett aktivt val blir norm. Det är en viktig princip att själv få välja den skola som passar eleven bäst och om alla väljer kan det bidra till mer mångfald i skolor och klasser. Vi ser gärna en begränsad kötid där man inte kan ställa barn i kö vid födseln. Men att hänvisa till Fru Fortuna och lotta ut skolplatser riskerar att undergräva legitimiteten i systemet. Då är det bättre att undersöka och utveckla möjligheterna att ge skolorna i uppdrag att åstadkomma en blandad elevsammansättning genom någon form av kvot, säger Fredrik Lindgren.

För ytterligare information, kontakta:

Fredrik Lindgren, VD Kunskapsskolan Sverige, 076-779 76 12
Cecilia Alpstig, informationschef, 0733-17 34 25

Kontakter

Bilder

Om

Kunskapsskolan
Kunskapsskolan
Box 92146
120 08 Stockholm

https://www.kunskapsskolan.se/

På Kunskapsskolan får du gedigna kunskaper i varje ämne. Men du får också något mer. Du får lära dig att sätta mål och hur du ska göra för att nå dem. Hos oss kommer du bli självständig, duktig på att planera och lära dig att ta egna initiativ. Det är förmågor du har stor nytta av på gymnasiet och senare i arbetslivet.

Vi vet att elever lär på olika sätt och i olika takt. Därför har vi ett arbetssätt som är personligt utformat och utgår från varje individ. Du har en handledare som inspirerar och regelbundet följer upp dina resultat. Hos oss får du en trygg skola där alla blir sedda och utmanade.

Följ Kunskapsskolan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kunskapsskolan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum