Umeå kommun

Kurs om klimatet ska flytta normerna

Dela

Nu bjuder Umeå kommun in till en kurs om klimatet som ska hjälpa Umeåborna att sänka sitt klimatavtryck, må bättre och bli en fena på att påverka andra för klimatomställningen. Anmälningarna trillar redan in, men fler män behövs.

Enligt en undersökning från Svensk miljömärkning är tre av fyra svenskar oroliga för klimatet och miljön. Samtidigt tycker bara var femte svensk att de agerar så hållbart som de skulle vilja. Bristen på stöd för livsstilsförändringar gör att många känner sig överväldigade. Det är här kommunens satsning ihop med det sociala företaget BeChange kommer in.

– För samhället är det otroligt viktigt att ta tillvara på viljan att bidra. BeChange finns för att stärka människor förutsättningar att göra förändringar på ett sätt så att de själva orkar och mår bra, och samtidigt skapa positiva ringar på vattnet. Vi vet att många klimatmedvetna vill ha stöd för lyckas med detta, säger Ann Murugan, en av grundarna till BeChange.

Inre utveckling och yttre omställning

Kursen, som kallas BeChange Umeå, pågår i sex veckor med start i slutet av april. Förutom lärande på egen hand får deltagarna inspirationsföreläsningar och möjlighet att dela sina tankar med andra deltagare. Vid kursens början gör alla en invägning av sitt eget klimatavtryck och mående. Vid kursens slut kan de se sin förändring.

Ann Murugan har tidigare forskat i ämnet hållbarhet. Nu arbetar hon som mental coach och är en av grundarna till BeChange. Hon har utvecklat en metod för att effektivisera miljöarbete med hjälp av mentala verktyg och inre omställningsprocesser.

– Inom elitidrotten är mental träning en självklarhet. Inom ledarskapsutveckling är det också vanligt att jobba med mental träning och självledarskap. På samma sätt fungerar klimatomställning bäst när vi jobbar med både inre och yttre faktorer. Under kursen får du redskap för inre utveckling och yttre omställning. Det är viktigt både för oss som individer och för att nå en systemförändring, säger coachen Ann Murugan.

Var är männen?

Möjligheten att lämna intresseanmälan har öppnat och redan nu har en hel del anmälningar trillat in. Men det finns ett litet orosmoln på himlen. Var är alla killarna? Lucas Röhlinger, samhällsplanerare på Umeå kommun, förklarar:

– Vi vet sedan tidigare att unga kvinnor är den grupp som känner störst personligt ansvar att göra något åt klimatet, så egentligen är vi inte förvånade över att det är en större andel kvinnor som anmäler sig till kursen.

– Samtidigt vet vi också att män generellt står för ett större klimatavtryck än kvinnor, vilket gör deras medverkan i omställningen viktig. Vi är övertygade om att det också finns många män som är bekymrade över klimatförändringarna och vi vill erbjuda ett sätt att omsätta det i praktisk handling. Vi vill att alla ska känna att de kan bli en del av klimatomställningen på sina villkor, säger Lucas Röhlinger, samhällsplanerare på Umeå kommun.

Lucas menar att alla som deltar kommer känna sig som en vinnare på ett eller annat sätt. Genom tidigare tester med metoden som BeChange använder har det visat sig att deltagarna inte bara minskar sitt klimatavtryck, de mår också bättre genom att agera mer i enlighet med sina värderingar. Många påverkar också sin omgivning. För den som deltar finns också möjlighet att vinna priser.

Snöbollseffekt

Umeå kommun har satt höga mål för klimatomställningen i Umeå. Umeå är till exempel en av få kommuner i Sverige som har ett mål för att minska de konsumtionsbaserade utsläppen. Till 2040 är målet att konsumtionens klimatavtryck har minskat till 2 ton per person och år.

– För kommunen är det viktigt att arbeta på flera fronter för att åstadkomma en rättvis klimatomställning. Det här är ett försök att stödja de människor som känner sig redo för en förändring men behöver en hjälpande hand. På lång sikt vill vi skapa en snöbollseffekt, en social ”tipping point”. När allt fler anammar en mer hållbar livsstil så kommer fler att följa efter, säger Lucas Röhlinger.

Kursen, som till största del hålls digitalt, startar 26 april och avslutas 7 juni. Sista anmälningsdag är 12 april.

BeChange Umeå är ett pilotförsök inom ett projekt som finanseras med stöd av innovationsmyndigheten Vinnova tillsammans med ett flertal kommuner och andra organisationer.

Mer information

Lucas Röhlinger, samhällsplanerare, Umeå kommun
Lucas.rohlinger@umea.se, 072-215 47 85

Ann Murugan, mental coach, BeChange
Ann@bechange.se, 073-870 78 16

Vill ni träffa Ann Murugan för en intervju? Torsdag 17 till fredag 18 april finns Ann i Umeå. 

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Barn och unga firar Kulturskolans dag!16.5.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

21 maj samlas över 300 barn och 70 medarbetare från Kulturskolan i Umeå för att visa upp den breda verksamheten. På bland annat Väven, Utopia och Hamnmagasinet står barn och unga på scen för att framföra teater, musik och cirkus. Det blir vernissage, filmvisningar och besökarna erbjuds också möjlighet att prova-på inom flera ämnen. Självklart finns även tillfällen att på plats skapa och vara kreativ!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum