Upplands Väsby kommun

Kvalitetsgaranti med fokus på hälso- och sjukvård vid äldreboenden

Dela

Äldre och deras anhöriga ska få tydligare information om vilken hälso- och sjukvård som erbjuds på särskilda boenden.

Foto: Mostphotos (får endast användas med fotografens godkännande
Foto: Mostphotos (får endast användas med fotografens godkännande

Omsorgsnämnden godkände i veckan ett styrdokument med kvalitetsgarantier som beskriver vad äldre kan förvänta sig av hälso- och sjukvården när de bor på ett särskilt boende. Insatserna finns sedan tidigare, men nu ska alla berörda få tydligare information.

- Kvalitetsgarantin är ett sätt för oss att synliggöra den enskildes rätt till vård från flera professioner i hälso- och sjukvården. Som äldre på ett särskilt boende ska man känna sig trygg över att vi skapar en fungerande vård kring den enskilde, säger omsorgsnämndens ordförande Margareta Hamark (L).

Av garantin framgår att den som bor på ett särskilt boende har en egen namngiven omvårdnadsansvarig sjuksköterska, tillgång till en sjukgymnast och arbetsterapeut samt en läkare som kommer till boendet minst en gång i veckan. Vidare framgår att den som bor på ett särskilt boende erbjuds medicinskt fotsjukvård, kostnadsfri munhälsobedömning och eventuell nödvändig tandvård.

Ulla Lönn, medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen, tror att styrdokumentet ”Kvalitetsgarantier för hälso- och sjukvård inom särskilt boende för äldre” kan bli viktigt för brukare och deras anhöriga, men också för alla dem som jobbar med särskilda boenden.

- Hälso- och sjukvårdsinsatserna ska vara lika, oavsett om man bor på Brobacken, Hedvigsgården eller något annat boende. Med det här styrdokumentet tydliggör vi även för vår egen organisation vilka hälso- och sjukvårdsinsatser som vi förväntas leva upp till vid varje boende.

Kontakter

Bilder

Foto: Mostphotos (får endast användas med fotografens godkännande
Foto: Mostphotos (får endast användas med fotografens godkännande
Ladda ned bild

Länkar

Om

Upplands Väsby kommun
Upplands Väsby kommun
Dragonvägen 86
194 80 Upplands väsby

08-590 970 00http://www.upplandsvasby.se/

Upplands Väsby kommun har idag över 45 000 invånare. Kommunen, som har ett strategiskt läge vid E4:an mellan Stockholm och Uppsala, med 7 minuter till Arlanda, genomgår sedan några år tillbaka en omfattande utveckling med kraftfulla satsningar på nya bostäder, kommunalt finansierad service och på att skapa goda förutsättningar för näringslivet.

Följ Upplands Väsby kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Upplands Väsby kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum