Kvarka sprids när hästar besöker ridskolor, hopp- och travtävlingar

Ofta är det när en häst flyttas och träffar andra hästar som kvarka sprids, inte olikt människor som sprider influensa. Hästägare och hästskötare som är uppmärksamma på hur hästen mår, som tempar vid minsta symtom och isolerar hästen vid förhöjd temperatur kan stoppa smittspridningen. Fler hästar är friska och fler verksamheter slipper avbrott. Nu finns äntligen ett vaccin mot kvarka tillgängligt, vilket är ytterligare ett verktyg i kampen att stoppa kvarkan. Hästar som reser och tävlar frekvent bör vaccineras för att minska risken för smittspridning. Att hästen i det första stadiet inte är så sjuk kan vara anledningen till det negativa trendbrottet.
– Varje år drabbas många privatstall och ridskolor av kvarka, med kostsamma nedstängningar. Nedstängningen av Romme travbana är ett exempel på vilken betydelse ett kvarkautbrott kan få. Kanske kan Romme vara en väckarklocka för alla om att kvarka kan drabba alla hästar och betydelsen av tidig upptäckt och isolering? Utöver alla kostnader för inställda lektioner och tävlingar ska vi inte glömma bort lidandet för hästarna. Obehandlad kvarka kan ge allvarlig sjukdom och har i sällsynta fall till och med lett till dödlighet, säger Johanna Lindahl, veterinär på SVA.
I Sverige importeras och avlas tusentals hästar om året. Den livliga handeln kan vara en del i smittspridningen, många utbrott startar på grund av en nyinköpt häst. I sociala medier kommer det dagligen nya inlägg om kvarka. I egenskap av expert på kvarka och vacciner medverkar Gittan Gröndahl i en podd onsdag 3 maj.
– Jag kommer prata om hur jobbigt det är att vara med om ett kvarkautbrott, det är både psykiskt och ekonomiskt mycket ansträngande. Det är ett antal näringsidkare inom olika verksamhetsgrenar som lider förluster genom verksamhetsavbrott, stoppad handel, stoppade tävlingar och många veckor av merarbete. Hästarnas sjuklighet, nedsatta prestation och dödsfall kostar också. Det är verkligen läge att peppa för rätt rutiner och investeringar för att stoppa kvarkan, säger Gittan Gröndahl, statsveterinär på SVA.
Hästtidningar öppnar artiklar
Kvarka är en smitta som det skrivs mycket om i hästtidningar. När ridskolor och tävlingar drabbas är det många som vill läsa liksom när vaccin eller biosäkerhet diskuteras. Under kampanjen kommer flera tidningar att bidra till ökad kunskap genom att öppna de artiklar som rör kvarka.
- Det är fantastiskt att tidningarna ställer upp och bidrar med så mycket information och kunskap i samband med kampanjen. Jag vill verkligen uppmana alla i hästsverige att passa på att fördjupa era kunskaper, säger Gittan Gröndahl.
Sök på ”kvarka” på dessa webbsidor.
I sociala medier är kampanjens hashtag #StoppaKvarkan. Kampanjen Strangles Awareness Week (SAW) startade ursprungligen i England av djurskyddsorganisationen Redwings Horse Sanctuary. I Sverige är de deltagande organisationerna SVA och HästSverige i samarbete med hästnäringen och veterinära organisationer: Agria, Distriktsveterinärerna, Evidensia, Flyinge, Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS), LRF Häst, Länsstyrelserna, SLU, Strömsholm, Sveriges veterinärförbund/Hästsektionen, Svenska Djurskyddsföreningen, Svensk Galopp, Svenska ridsportförbundet, Svensk Travsport, Wången och Östersundstravet.
Nyckelord
Kontakter
Gittan GröndahlTillförordnad statsveterinär
Tel:018-67 42 97gittan.grondahl@sva.seJohanna LindahlEpidemiolog
Tel:018-67 40 15johanna.lindahl@sva.seBilder





Länkar
Om
Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se
Följ Statens veterinärmedicinska anstalt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt
Utveckling av djurhälsa är effektivt för ökat välstånd i östra Afrika30.5.2023 13:20:00 CEST | Pressmeddelande
Jordbruk är den största ekonomiska sektorn i de flesta låginkomstländer. Där är småbruk dominerande och djurhållningen central. Satsningar inom jordbrukssektorn är effektivt för att stärka ett lands ekonomi och på så sätt bidra till fattigdomsbekämpning. Utbrott av djursjukdomar kan få katastrofala följder för familjers ekonomi, matförsörjning och hälsa.
Nytt forskningsprojekt: Påverkas vildsvinspopulationen av virusinfektioner?29.5.2023 07:50:00 CEST | Pressmeddelande
I ett nystartat forskningsprojekt vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) ska vildsvin undersökas för porcint circovirus typ 2 (PCV2). Detta virus orsakar sjukdomar där både reproduktionen hos suggorna och kultingarnas förmåga att överleva kan påverkas. SVA vill gärna få in rapporter från allmänheten om fynd av döda vildsvin.
Utbrott av EHV-1 på hästar i Mantorp26.5.2023 16:23:46 CEST | Pressmeddelande
Med anledning av påvisad infektion av ekvint herpesvirus typ 1 (EHV-1) med neurologiska symptom hos hästar på Mantorps hästsportarena i Mjölby kommun den 23 maj 2023, redogör Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för aktuellt smittläge och hantering av utbrottet.
Fullbokade kurser i akutsjukvård för tjänstehund25.5.2023 14:01:38 CEST | Pressmeddelande
Tjänstehundar av olika slag är otroligt viktiga i det civila försvaret och används för att rädda liv både i fredstid och under kris eller krig. I en ny utbildning får hundförare lära sig att ta hand om sin skadade eller sjuka tjänstehund i väntan på att en veterinär kan komma till undsättning.
Sveriges lodjur mår bra24.5.2023 06:50:00 CEST | Pressmeddelande
Analys av 182 lodjur som fällts under licensjakt visar på gott hälsoläge i den svenska populationen. Inga av de undersökta djuren hade rävskabb. Två lodjur hade äldre amputationer vilket hör till ovanligheterna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum