Umeå kommunUmeå kommun

Kvinnojourens historia på Kvinnohistoriskt museum

Dela

Den 25 november är FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor. På Kvinnohistoriskt museum kommer under lunchen två veteraner inom kvinnojoursarbetet, Agneta Lundström och Gunilla Nordenfors, berätta hur det gick till när Umeå kvinnojour startade 1979. De har tillsammans skrivit 3 böcker om kvinnojouren i Umeå. Omsorg till döds, Bryt tystnaden om sexualiserat våld mot kvinnor och barn och Tystnaden är bruten – ta ansvar. Titlarna på böckerna berättar något om hur Kvinnojourens idéer utvecklades under den tiden.

Kvinnojouren släpper boken Omsorg till döds 1986
Kvinnojouren släpper boken Omsorg till döds 1986

Det var två kvinnoliv som tog lite olika vägar och som möttes på bestämda punkter. Nordenfors och Lundström kommer att resonera om vad som får kvinnor att gå samman mot alla odds, motstånd och stöd de fick på vägen samt egna insikter från den tiden.

Tid: 12.00 - 13.00 fredag 25 november
Plats: Kvinnohistoriskt museum
Fri entré

Press är välkomna att delta under föreläsningen.
Pressbilden är från 1986 när Kvinnojouren släppte boken Omsorg till döds
Gunilla Nordenfors är född i Kiruna och Umeåbo sedan ungdomstiden. Hon har varit allt från fritidsledare, städare och fackligt aktiv i den berömda städerskestrejken i slutet på 70-talet, utbildad journalist, författare och en aktiv kvinnojourskvinna under hela jourens verksamma tid i Umeå. En riktig veteran.

Agneta Lundström är född i Umeå och har varit lärare, specialpedagog och senare lärarutbildare på Umeå universitet. Nu är hon forskare om lärare och konflikthantering i skolan. Under jourens första 10 år var Agneta aktiv i Kvinnojouren.

I utställningen Berättelser i en stad möter besökaren nedslag i kvinnors organisering i Umeå under 1900-talet. Där finns bland annat berättelser om Kvinnohusockupationen och uppstarten av en Kvinnojour i Umeå. 

Kontakt:
För frågor om museets programverksamhet:
Linda Noreen
Programansvarig Kvinnohistoriskt museum
070-330 12 64
linda.noreen@umea.se

För frågor kring intervjuer och pressbilder:Maria Hedberg
Kommunikatör Kvinnohistoriskt museum
070-390 11 78
maria.hedberg@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Kvinnojouren släpper boken Omsorg till döds 1986
Kvinnojouren släpper boken Omsorg till döds 1986
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Kvinnohistoriskt museum invigdes 22 november 2014 och är det första kvinnohistoriska museet i Sverige.

Kvinnohistoriskt museum diskuterar föreställningar om kön och makt, identitet och historia. En plats för reaktion, aktion, skratt och debatt. Vi vill ge nya perspektiv på det förflutna, belysa samtiden, för att tillsammans forma framtiden. Museet har fri entré till utställningar och program.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum