Kvinnor fastnar dubbelt så ofta i bilar – krav på kvinnliga krockdockor
Kvinnor löper nästan dubbelt så stor risk att fastna i ett motorfordon efter en olycka och får andra sorters skador än män. Det visar en ny studie av 70 000 patienter som förts till sjukhus efter trafikolyckor genomförd av forskare vid University Hospitals Plymouth. Trots detta används inte krockdockor som motsvarar den genomsnittliga kvinnan.
Män är I högre utsträckning involverade i allvarliga trafikolyckor, men kvinnor riskerar i högre grad att fastna i fordonet. 16 procent av kvinnorna fastnade i fordonet mot bara 9 procent av männen i den brittiska studien.
– Detta beror bland annat på att kvinnor tenderar att sitta närmre ratten och får andra typ av skador vid allvarliga olyckor. Medan män får skador på huvud, bröstkorg och lemmar drabbas kvinnor i högre grad av skador på bäcken, ryggrad och nacke. De senare skadorna kan göra det svårt att ta sig ur bilen, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige.
Kvinnor och mäns skador vid allvarliga trafikolyckor är olika även på andra sätt. Kvinnor har 44 procents högre risk att få en skada som leder till invaliditet jämfört med män. Män och kvinnor skiljer sig i genomsnitt åt gällande längd, muskelmassa och kroppskonstitution.
– En orsak till att kvinnor skadas allvarligt är också att det inte används kvinnliga krockdockor vid de krocktester som görs för att utveckla bilarnas säkerhet. Kvinnors nackmuskulatur skiljer sig exempelvis från männens, vilket får konsekvensen att kvinnor dubbelt så ofta drabbas av whiplashskador efter bilolyckor.
Krocktester med krockdockor har funnits sedan 1950-talet och de har en stor del i att dödligheten i trafiken har minskat sedan 1970-talet. Prototyper för kvinnliga krockdockor har tagits fram på Chalmers i Göteborg, men har ignorerats av stora delar av branschen.
– Eftersom det finns fysiska skillnader mellan en genomsnittlig man och en genomsnittlig kvinna är det obegripligt att inte krocksäkerheten för bägge ingår i testerna. Om färre ska skadas eller dö i trafiken måste fordonsäkerheten fortsätta förbättras för alla.
Nyckelord
Kontakter
Tony Gunnarssonpressekreterare, sakkunnig trafiksäkerhet
Tel:072-076 23 09tony.gunnarsson@msverige.seHeléne Liljachef kommunikation och samhälle
Tel:070-243 09 35helene.lilja@msverige.seLänkar
Om
Riksförbundet M Sverige är med 90 000 medlemmar Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter. Under sin nästan 100 år långa historia har organisationen gett sina medlemmar stöd, råd och inspiration för säkrare och roligare bilresor. M Sverige arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet. Samtidigt fortsätter engagemanget för trafiksäkerhet och bilkonsumenters rättigheter.
Följ M Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från M Sverige
Kravet: Förbjud mopedbilar och låt A-traktorer köra snabbare8.8.2022 05:50:00 CEST | Pressmeddelande
Antalet mopedbilar har ökat kraftigt det senaste decenniet. Cirka 17 000 fanns registrerade vid årsskiftet i Sverige trots omfattande kritik mot mopedbilens höga utsläpp och dåliga säkerhet. Nu kräver Riksförbundet M Sverige förbud av fordonsslaget.
Sämre vägar när priserna stiger13.7.2022 07:11:00 CEST | Pressmeddelande
Sämre vägar och sänkta hastigheter är att vänta för bilister på många håll i landet. Inflation och handelshinder i spåren av kriget i Ukraina gör att många planerade infrastrukturinvesteringar får ställas in eller skjutas på framtiden. Vägtrafiken påverkas särskilt av det rusande priset på bitumen, en insatsvara vid produktionen av asfalt. Trafikverket larmar nu om att viktiga underhållsåtgärder får skjutas på framtiden.
Bilister kräver minskade viltstammar12.7.2022 06:11:00 CEST | Pressmeddelande
Drygt 800 mil viltstängsel har satts upp utmed det allmänna vägnätet. Detta har dock inte hindrat antalet viltolyckor från att öka år efter år. Under förra året inrapporterades 65 430 viltolyckor, vilket är det högsta antalet någonsin. Huvudanledningen till ökningen är växande klövviltstammar.
Så färdas gravida säkert i bil4.7.2022 06:11:00 CEST | Pressmeddelande
Många gravida är osäkra på hur de bör sitta i bilen för att på bästa sätt skydda sig själva och fostret. Forskning från Chalmers visar att 4 av 10 gravida använder bältet fel och att bara var tredje gravid kvinna nåtts av information om hur bältet bör användas under graviditeten.
Förbereda bilen bästa sättet att slippa problem på semestern29.6.2022 06:11:00 CEST | Pressmeddelande
Den som ska ut och köra bil i sommar har mycket att tjäna på att förbereda bilen. För att slippa till exempel motorproblem eller punktering finns några enkla saker du kan göra inför resan för att bilen ska klara sig så bra som möjligt, oavsett om du har en nyare eller äldre bil.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum