Wire Invest

Kvinnor går ihop för att bygga och investera hållbart

Dela

Kvinnoägda Friendly-bolagen inleder samarbete med kvinnliga investerargruppen WIRE.

Byggentreprenören Friendly Building samt systerföretaget Friendly Power inleder samarbete med kvinnliga investerargruppen WIRE för att tillsammans investera i hållbara byggen och förnybar energi.

-Vi är så glada att WIRE vill ha oss som en partner och investera och samarbeta i våra projekt, säger Ingrid Westman, grundare av Friendly Building

 

Friendly Building grundades 2012 av Ingrid Westman, civilingenjör från KTH med en lång karriär i olika roller inom byggbranschen med en drivkraft att få bidra till en bättre och mer hållbar värld genom att bygga väldesignade passivhus på ett smart sätt. Husen påverkar både miljön, klimatet och vårt eget välmående.

Ett koncept som går hem just nu.

Friendly Building har nyligen tecknat ramavtal med SKL Kommentus att få bygga 4 typförskolor i landets alla kommuner där juryns motivering löd; Elegant yttre gestaltning,uppdelad och sympatisk volym som kan passas in i många typer av bebyggelse.

-Jag brinner för att skapa hållbara gröna miljöer för nästa generation och är så glad att få förverkliga detta kommande åren”, säger Ingrid Westman.

 

Dessutom drar Friendly Buildings förskolor 60% mindre energi än andra leverantörers. Avtalet är tecknat på 4 år och kan förlängas i ytterligare 2 år.

Även kvinnliga investergruppen WIRE som under paraplybolaget WIRE Invest samlar kvinnor för att saminvestera på fastighetsmarknaden är förtjusta i de hållbara koncepten.

Kvinnorna i WIRE har investerat i allt från industrihallar, till bostäder och senaste tiden satsat på flertalet projekt där man konverterar oanvända lokaler i BRF:er och intresset hos kvinnorna att investera har senaste två åren ökat kraftigt. Under våren gjorde WIRE sitt största projekt hittills där hela 104 kvinnor deltog i en investering.

- Kvinnorna får hela tiden vara med och tycka till och ha önskemål och när vi frågat så är hållbarhet högt uppe på agendan, berättar grundarna Ellie Elmondt och Lovisa Löwenborg

 

Ett 20-tal investerare i WIRE äger sedan 2018 också två fastigheter i ett utsatt område där temat för investeringen är social hållbarhet och syftet är att ge kvinnor och familjer som annars har svårt att komma in på bostadsmarknaden chans till ett boende.

- Kvinnor vill tjäna pengar, men gärna samtidigt bidra till en god sak, vi är därför så glada att kunna fortsätta att investera hållbart genom samarbetet med Friendly företagen, säger Lovisa Löwenborg, WIRE

 

Förutom byggnationer av fastigheter planerar de inom samarbetet att Friendly Power och WIRE tillsammans ska bygga och äga en solcellspark där bland andra kvinnorna i investerargruppen får möjlighet till förnybar energi.

- Målet är att minst 50 procent av kvinnorna i WIRE ska få sin energi från parken och vi ser det som fullt möjligt, säger Ellie Elmondt, WIRE.

 

Friendly Power planerar att parken ska vara omkring 4 hektar och helst ligga i södra delarna av Sverige.

-Vi söker nu bara rätt mark för att bygga solceller på,sen är vi startklara att sjösätta,säger Eva-Lotta Zachrisson på FriendlyPower.

 

Förutom detta har Friendly Building även precis vunnit en markanvisning i Örebro kommun som företagen gemensamt ska arbeta fram ett koncept för och ta in finansiering för.

Ett förslag som tar ett helhjärtat grepp om energifrågan genom att bokstavligen bygga in den i husen. Med ett ambitiöst koncept för energismarta lösningar och ett smakfullt passivhusförslag som reducerar energibehovet har FriendlyBuilding lyckats balanser ainnovation, teknik och gestaltning på ett föredömligt vis. Förslaget förkroppsligar Tamarindens vision om en genomtänkt och integrerad energilösning från husgrund till tak och utgör därmed en given byggsten i områdets framtid.

Kontakter

Ingrid Westman, Friendly Building
070-678 03 22

Eva-Lotta Zachrisson, Friendly Power
070-774 19 95

Lovisa Löwenborg, WIRE Invest
073-733 91 91

Ellie Elmondt, WIRE Invest
070-464 14 00

Bilder

Om

Wire Invest
Wire InvestFölj Wire Invest

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.