Norrköpings kommun

Kvinnor i missbruk erbjuds individuellt anpassad behandling när behandlingshem stänger

Dela

Under lång tid har behandlingshemmet Ellen för kvinnor med missbruksproblematik haft alldeles för få klienter för att verksamhetens ekonomi ska gå runt. Nu har socialnämnden beslutat att stänga behandlingshemmet, och kvinnorna erbjuds annan individuellt anpassad behandling istället.

Ellen är ett behandlingshem för kvinnor med missbruksproblematik. Där erbjuds de ett intensivt behandlingsprogram, och även stöd kring våld i nära relationer och föräldraskap.

– Det har varit en välfungerande verksamhet med bra behandling för dem som varit där, men de är för få för att fortsätta hålla behandlingshemmet igång. Att det varit så få kvinnor på Ellen handlar bland annat om att många har en så pass komplex situation att den hjälp de behöver bara finns i extern regi, det vill säga på behandlingshem som någon annan driver, säger socialnämndens ordförande Maria Sayeler Behnam (S).

Under början av 2022 ska verksamheten avvecklas och man kommer att planera annan individuell behandling för de kvinnor som är på behandlingshemmet idag.

– Vi kan till exempel komma att erbjuda öppenvård, där man bor kvar hemma. Det kan också handla om att få komma till ett annat behandlingshem bara för kvinnor, men som drivs i extern regi, säger Maria Torgersen som är verksamhetschef för vuxenverksamheten.

Samtidigt ska beroendecenter Trozelli utveckla sin verksamhet med behandling som ska vara anpassad för just kvinnor.

–  Kvinnor med missbruksproblem befinner sig ofta i utsatthet, och vi är fortsatt måna om att ge dem det stöd de behöver säger Maria Torgersen.

Personalen på behandlingshemmet Ellen kommer att erbjudas andra arbetsplatser inom socialkontoret där deras kompetens tas tillvara.

Kontakt:
Maria Torgersen
Titel: verksamhetschef för socialkontorets vuxenverksamhet
Telefon: 0730-20 25 86

Maria Sayeler Behnam (S)
Titel: kommunfullmäktiges ordförande
Telefon: 073-896 15 86
______________________________________________
Avsändare: Andreas Åsenheim, presskommunikatör
Telefon: 072-584 72 15

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Norrköpings kommun har omkring 143 500 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 9 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering, medieteknik samt besöksnäring. Dessutom finns många företag inom de gröna näringarna. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2018-2022 styrs Norrköpings kommun av en kvartett, som består av S, L, C och KD. 

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum