Försäkringskassan

Kvinnor i samkönade föräldrapar delar mer jämställt på föräldrapenningen

Dela

Kvinnor som har barn med en annan kvinna delar mer jämställt på föräldrapenningen än kvinnor som har barn med en man. Oavsett utbildningsnivå delar samkönade kvinnliga föräldrar oftare jämställt. Det visar en ny kort analys som Försäkringskassan publicerar i dag.

Försäkringskassan har för första gången undersökt hur samkönade kvinnliga föräldrar använt föräldrapenning fram till dess att barnet fyllt två år. Trots att båda föräldrarna har rätt till hälften av dagarna är det långt ifrån alla föräldrar som väljer att dela jämställt.

Mer än hälften av de samkönade föräldraparen har ett jämställt eller nästan jämställt uttag medan mer än hälften av de olikkönade paren har en ojämställd eller mycket ojämställd fördelning av föräldrapenningen.

I analysen har Försäkringskassan bland annat jämfört utbildningsnivå inom föräldraparen:

- Förenklat kan man säga att ju mer lika föräldrarna är varandra gällande inkomst, ålder och utbildning, desto större är sannolikheten att de delar jämställt på föräldrapenningen. Vi ser att det är vanligare att högutbildade föräldrapar delar jämställt och det mönstret ser vi inom både samkönade och olikkönade par. Men oavsett utbildningsnivå så delar de samkönade paren oftare jämställt på föräldrapenningen, säger Alma Wennemo Lanninger, analytiker på Försäkringskassan.

Några slutsatser från analysen: 

  • Föräldrapar med två kvinnor delar oftare jämställt på föräldrapenningen, oavsett utbildningsnivå, inkomst- och åldersskillnad.
  • 41 procent av kvinnorna i samkönade föräldrapar delar jämställt på föräldrapenningen jämfört med 18 procent av de olikkönade paren.
  • 34 procent av de olikkönade paren har en mycket ojämställd fördelning av föräldrapenningen jämfört med 16 procent av de samkönade paren.

Analysen är en del i rapportserien Korta analyser från Försäkringskassan där aktuell statistik och analys presenteras i ett kort format. Analysen i sin helhet: Föräldrapenning bland samkönade och olikkönade föräldrar  

Alma Wennemo Lanninger finns tillgänglig för intervjuer den 27 december. För att komma i kontakt med henne, vänligen ring Försäkringskassans presstjänst på 010-1169888.

Nyckelord

Länkar

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

ALS-drabbade ska prioriteras vid handläggning av assistansersättning28.11.2022 09:00:00 CET | Pressmeddelande

För den som drabbas av sjukdomar där kroppens förmågor försämras mycket fort, till exempel den neurologiska sjukdomen ALS, är den normala handläggningstiden vid ansökan om assistansersättning inte tillräckligt snabb. Därför inför Försäkringskassan nu en hantering där dessa fall kommer prioriteras med förtur. Något som ska korta processen till beslut, både vid nyansökan och ansökan om fler timmar, till 45 dagar.

Prognos: Lågkonjunktur väntas dämpa utgifter för sjukpenning23.11.2022 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Försäkringskassans utgifter för socialförsäkringen väntas bli något lägre år 2023 för att sedan öka och bli ännu högre från och med 2024. Kommande lågkonjunktur väntas inverka dämpande på sjukfrånvaron – och därmed kostnaderna för sjukpenning – under de kommande 1–2 åren. Samtidigt beräknas inte eventuella ytterligare utbrott av covid-19 påverka utgifterna för sjukpenning. Det visar den utgiftsprognos som Försäkringskassan lämnar till regeringen idag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum