Försäkringskassan

Kvinnor i samkönade föräldrapar delar mer jämställt på föräldrapenningen

Dela

Kvinnor som har barn med en annan kvinna delar mer jämställt på föräldrapenningen än kvinnor som har barn med en man. Oavsett utbildningsnivå delar samkönade kvinnliga föräldrar oftare jämställt. Det visar en ny kort analys som Försäkringskassan publicerar i dag.

Försäkringskassan har för första gången undersökt hur samkönade kvinnliga föräldrar använt föräldrapenning fram till dess att barnet fyllt två år. Trots att båda föräldrarna har rätt till hälften av dagarna är det långt ifrån alla föräldrar som väljer att dela jämställt.

Mer än hälften av de samkönade föräldraparen har ett jämställt eller nästan jämställt uttag medan mer än hälften av de olikkönade paren har en ojämställd eller mycket ojämställd fördelning av föräldrapenningen.

I analysen har Försäkringskassan bland annat jämfört utbildningsnivå inom föräldraparen:

- Förenklat kan man säga att ju mer lika föräldrarna är varandra gällande inkomst, ålder och utbildning, desto större är sannolikheten att de delar jämställt på föräldrapenningen. Vi ser att det är vanligare att högutbildade föräldrapar delar jämställt och det mönstret ser vi inom både samkönade och olikkönade par. Men oavsett utbildningsnivå så delar de samkönade paren oftare jämställt på föräldrapenningen, säger Alma Wennemo Lanninger, analytiker på Försäkringskassan.

Några slutsatser från analysen: 

  • Föräldrapar med två kvinnor delar oftare jämställt på föräldrapenningen, oavsett utbildningsnivå, inkomst- och åldersskillnad.
  • 41 procent av kvinnorna i samkönade föräldrapar delar jämställt på föräldrapenningen jämfört med 18 procent av de olikkönade paren.
  • 34 procent av de olikkönade paren har en mycket ojämställd fördelning av föräldrapenningen jämfört med 16 procent av de samkönade paren.

Analysen är en del i rapportserien Korta analyser från Försäkringskassan där aktuell statistik och analys presenteras i ett kort format. Analysen i sin helhet: Föräldrapenning bland samkönade och olikkönade föräldrar  

Alma Wennemo Lanninger finns tillgänglig för intervjuer den 27 december. För att komma i kontakt med henne, vänligen ring Försäkringskassans presstjänst på 010-1169888.

Nyckelord

Länkar

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Förändringar i lagstiftning för socialförsäkringen årsskiftet 202220.12.2021 13:00:00 CET | Pressmeddelande

Vid årsskiftet träder en rad nya lagar i kraft. Bland annat höjs taket i sjukpenningen och garantinivån för sjukersättning – och även reglerna inom underhållsstöd förändras. En månad senare, i februari, tillkommer ytterligare lagändringar som bland annat innebär större flexibilitet för deltidssjukskrivna samt att det blir enklare för äldre och behovsanställda att få sjukpenning. Nedan följer en genomgång av de lagändringar som riksdagen beslutat om.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum