SBAB Bank

Kvinnor och yngre oroar sig mest över ekonomin under sommaren

Dela

Sol, sommar och semester, men också lite stress och ekonomisk oro. Även om majoriteten inte är särskilt oroade över sin ekonomi under semestern uppger ändock 45 procent av kvinnorna och 36 procent av männen att de känner oro för sin privatekonomi i samband med semestern. Fler kvinnor än män stressas också av förväntningarna under sommaren, och speciellt de yngre. Det visar en ny undersökning från SBAB.

Undersökningen visar också att det är de yngre (18-22 år) som är mest oroliga över ekonomin under sommaren. Det kan finnas flera orsaker till det. En faktor är förstås inkomsten. Som sommarjobbare, om man börjar direkt efter skolan, får man ofta den första lönen i slutet av juli, samtidigt som studielån och/eller studiebidrag uteblir. Har man då inget sparat kapital att leva av, så bidrar det säkert till oron.

I åldersgruppen 56 till 80 år oroar man sig inte alls lika mycket. Många har under åren byggt upp både ett kapital och hunnit vara med om många semestrar så man har förhoppningsvis fått lite rutin på planeringen.

- De yngre har ofta många alternativ under sommaren samtidigt som de kanske saknar ekonomin för det. Och i takt med stigande ålder hinner människor bygga upp ekonomin så pass att de inte behöver oroa sig för utgifterna under sommaren, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.

Höga förväntningar om sommaren stressar de yngre
6 av 10 känner ingen stress av höga förväntningar under sommaren. Men här visar undersökningen på stora skillnader mellan de yngre och äldre, där de yngre är mycket mer stressade. 56 procent i åldern 18–22 år känner stress, medan endast 20 procent i åldersgruppen 56 - 80 år uppger det.

- Mönstret går igen. De yngre som i större utsträckning oroar sig för dålig ekonomi över sommaren, och sannolikt också har det, är de som tyngs av sommarens höga förväntningar. Det problematiska i ekvationen är obalansen mellan inkomst och utgifter som blir av att leva drömlivet under sommaren, det går helt enkelt inte ihop, avslutar Claudia.

Känner du oro över din ekonomi under sommaren?

 

Alla

Män

Kvinnor

18 - 22 år

23 - 35 år

36 – 55 år

56 - 80 år

Ja

40%

36%

45%

49%

47%

45%

29%

Nej

60%

64%

55%

51%

53%

55%

71%

 Känner du dig stressad av höga förväntningar under sommaren?

 

 

Alla

Män

Kvinnor

18 - 22 år

23 - 35 år

36 – 55 år

56 - 80 år

Ja

40%

37%

44%

56%

53%

47%

20%

Nej

60%

63%

56%

44%

48%

53%

80%

Några tips på vägen till att få en mer avkopplande sommar

  • Planera väl. Bestäm dig redan nu för att detta är sista sommaren med ekonomisk oro och stress, börja spara till nästa sommarsemester direkt efter denna. Undvik att handla resor och upplevelser på avbetalning.
  • Av alla förslag och roliga upplevelser, vad är mer viktigt än det andra? Prioritera det du verkligen vill göra och säg nej till det andra.
  • Att exempelvis resa med barn är ofta förknippat med höga omkostnader för resa, mat och boende. Finns det vänner i samma situation, dela på både upplevelser och omkostnader.
  • Sätt en dagsbudget och håll dig till den.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av SynoInt på uppdrag av SBAB. 1016 personer besvarade en webbenkät den 2 till 5 juli i 2021.

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

SBAB Bank
SBAB Bank
Svetsarvägen 24
171 04 Solna

0771-45 30 00https://www.sbab.se/

SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster för bättre boende och boendeekonomi till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli och boendeappen Boappa är en del av SBAB. Antal bolånekunder uppgår till 289 000 och 386 000 privatpersoner har sparkonto (per den 31 mars 2021). Antal medarbetare (FTE) är 777. SBAB bidrar till bättre boende och boendeekonomi. SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, boappa.com, facebook.com/sbabbank, twitter.com/sbabbank, linkedin.com/company/sbab-bank.

Följ SBAB Bank

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank

Mäklarbarometern: Stillastående priser avslutar 202119.10.2021 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Om fastighetsmäklarnas prognos slår in är stillastående priser att vänta på både bostadsrätter och småhus under fjärde kvartalet 2021. Fler fastighetsmäklare i Stor- Stockholm jämfört med i Stor-Malmö och Stor-Göteborg gör prognosen att priserna kommer att falla, speciellt på småhus. I Stor-Malmö bedöms utbudet av bostadsrätter öka och efterfrågan samtidigt minska, vilket lokalt kan påverka såväl förmedlingstid som pris.

Ännu inga höstmoln över bostadsmarknaden - priserna steg på bred front i september1.10.2021 11:52:54 CEST | Pressmeddelande

Den prisuppgång på bostäder som skedde i augusti efter nedgången under sommarmånaderna fortsatte även under september i samtliga regioner i Sverige, med undantag för småhus i Södra Sverige. Trots tappet under sommaren är lägenhetspriserna nu åter på ”all time high” i alla regioner med undantag för i Stormalmö. För villorna gäller samma sak med undantag för Storstockholm och Södra Sverige. Ännu syns därmed ingen höstavmattning. Detta visar SBAB:s och Booli:s prisindex HPI baserat på samtliga registrerade bostadsförsäljningar på Booli under september.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum