ManpowerGroup

​Kvinnor tror inte på jämställda löner i framtiden

Dela

Bara var tredje kvinna i Sverige tror att det är möjligt att komma ifatt männen lönemässigt till år 2030. De svenska männen däremot – samt unga i åldersgruppen 18-29 år – är betydligt mer optimistiska om möjligheterna att uppnå jämställda löner, visar Sveriges största arbetslivspanel, Manpower Work Life.

För de flesta svenskar är det självklart att vi bör ha lika lön för män och kvinnor i framtiden, visar undersökningen Manpower Work Life. Men när frågor ställs om detta också är sannolikt, förändras bilden markant. Endast var tredje kvinna i befolkningen, 32 procent, är optimistisk och tror att kvinnorna hunnit ifatt männen lönemässigt om 15 år. Bland de svenska männen däremot svarar betydligt fler, 58 procent, att de tror på lika lön vid den tidpunkten.

-Sverige har fortsatt en i stora delar könssegregerad arbetsmarknad. Precis som många kvinnor i undersökningen med lång arbetslivserfarenhet tror jag inte att jämställda löner kommer av sig självt. Vi måste alla arbeta aktivt och medvetet för att inkludera kvinnor i rekryteringar och vid befordran, säger Lars Forseth, VD för ManpowerGroup Sverige.

Unga män och kvinnor i åldern 18-29 år är mycket mer optimistiska om jämställda löner än övriga åldersgrupper. Hela 61 procent tror på den utvecklingen till 2030.

-Det är hoppfullt och bra att unga människor tror på jämställda löner. De är med och ställer kraven, både som anställda och som de som rekryterar i framtiden, säger Lars Forseth.

Fakta från ManpowerGroups nya Work Life-undersökning om framtidens arbetsliv:

  • 95 procent av kvinnorna och 90 procent av männen anser att det är önskvärt med lika lön för män och kvinnor 2030.
  • 45 procent i befolkningen i stort tror att det är sannolikt med lika lön för män och kvinnor 2030.
  • 32 procent av kvinnorna tror det är sannolikt med lika lön för män och kvinnor 2030.
  • 58 procent av männen tror det är sannolikt med lika lön för män och kvinnor 2030.
  • 61 procent i åldersgruppen 18-29 år tror det är sannolikt med lika lön för män och kvinnor 2030.

4 266 personer deltog i ManpowerGroups arbetslivspanel. De utgör ett representativt urval av Sveriges arbetsföra befolkning avseende ålder, kön och bostadsort.

Läs mer om undersökningen här.

Läs också ManpowerGroups rapport 7 steg till ett mer jämlikt företag med konkreta råd om ett jämställt arbetsliv.

För mer information, kontakta gärna:
Hélène Belin, kommunikationschef ManpowerGroup Sverige, telefon 070-377 45 43, helene.belin@manpowergroup.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

ManpowerGroup
ManpowerGroup
Klarabergsgatan 29
111 81 Stockholm

http://www.manpowergroup.se

Om ManpowerGroup
ManpowerGroup™ är världsledande inom arbetsmarknadsrelaterade tjänster. Vi hjälper organisationer att omvandla sig i en snabbt föränderlig värld, genom att hitta och utveckla talanger som gör det möjligt för våra kunder att utvecklas. ManpowerGroup™ Sverige har 12 000 medarbetare på drygt 50 orter med fyra varumärken: Manpower®, Experis®, Right Management® och ManpowerGroup® Solutions. Varje år sätter vi 20 000 personer i jobb i Sverige. 

Följ ManpowerGroup

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup

Försiktigt optimistiska signaler för vårens arbetsmarknad i mellersta Sverige13.3.2018 08:21Pressmeddelande

Arbetsgivare i mellersta Sverige, där Södermanland, Västmanland, Värmland och Örebro län ingår, är försiktigt optimistiska och förväntar sig fler något fler jobbtillfällen under våren. Sysselsättningstrenden för det andra kvartalet ligger på +4 procent, vilket är strax över sysselsättningstrenden för hela Sverige på +2 procent. Det visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum