Dagens Samhälle

Kvinnorna tar täten i kommunernas löneliga

Dela

Kvinnliga kommunchefer och toppolitiker har bättre betalt än manliga. Gapet mellan chefslöner och politikerarvoden fortsätter att växa och är nu uppe i 40 procent. Det visar Dagens Samhälles kartläggning.


På tre år har snittlönen för kvinnliga kommunchefer gått från att vara jämställd med männens till att ligga 900 kronor över. På den politiska sidan har utvecklingen varit än mer dramatisk. Det genomsnittliga arvodet för en kvinnlig kommunstyrelseordförande har gått från ett underläge på 1000 kronor per månad till ett överläge på 1500 kronor.

Att kvinnorna gått om männen i kommunerna överras­kar Annika Elias, ordförande för fackförbundet Ledarna.

– Det är mycket intressant! Så ser det definitivt inte ut på den privata sidan. Jag tror det visar att kvinnliga chefer bli­vit bättre på att löneförhand­la. Att de ofta är mer välutbil­dade än männen vet vi, säger hon till Dagens Samhälle.

Kartläggningen visar också att klyftan mellan vad de högsta cheferna och de ledan­de politikerna får betalt fortsätter att öka. Den är nu rekordstor: 40 procent, eller drygt 23 000 kronor per månad. Ingen kommun har i dag en ks-ord­förande som drar in mer än kommunchefen.

39 kommunchefer har en lön på över 100 000 kronor i må­naden. För två år sedan låg 27 chefer över den gränsen. Endast en politiker platsar i 100 000-klubben: finansbor­garrådet Karin Wanngård (S) i Stockholm.  

Hela artikeln bifogas.
Hela listan med löner och arvoden bifogas.

Nyckelord

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Besöksadress: Götgatan 14
118 82 Stockholm

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum