Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet

Kvinnors ekonomiska självbestämmande måste öka

Dela

EU:s medlemsländer måste göra mer för att öka jämställdheten. Det slår Europaparlamentets jämställdhetsutskott fast i en ny rapport som röstades igenom på onsdagen. Anna Hedh (s) har lett arbetet med rapporten.

- Jämställdhetsarbetet i EU går på tok för långsamt, detta är en viktig signal för frågorna måste lyftas upp, säger Anna Hedh.

Rapporten belyser framförallt fem områden: lika lön för lika arbete, balansen mellan arbete och privatliv och kvotering av bolagsstyrelser. Dessutom föreslår rapporten att jämställdhetsplaner och lönekartläggning ska genomföras inom både privat och offentlig sektor.

- Detta är åtgärder för att komma åt grundorsakerna till ojämlikheten. Särskilt lönekartläggning är viktigt verktyg för att öka medvetenheten och urskilja de grunder för lönesättning som påverkar män och kvinnor ojämlikt, säger Anna Hedh.

Rapporten röstades igenom med sifforna 22 för, 8 mot och 1 som avstod. I oktober ska hela Europaparlamentet ta ställning till rapporten.

– Jag hoppas att detta blir en påminnelse om att jämställdhet inte kan skjutas upp längre. Det finns ingen mirakelmedicin, men vi måste ständigt söka efter flera parallella lösningar som tillsammans kan åstadkomma en förändring, avslutar Anna Hedh. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet
Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet
ASP 14 G 315/Rue Wiertz 60
1047 Bryssel/Belgien

Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet har sedan valet 2014 fem ledamöter - Marita Ulvskog (delegationsledare), Olle Ludvigsson, Jytte Guteland, Jens Nilsson och Anna Hedh.

Ledamöterna jobbar främst i Bryssel, men spenderar också mycket tid på hemmaplan, där de deltar i diverse event och möten. 12 gånger per år åker stor del av Europaparlamentet till Strasbourg, för de s.k. plenarsessionerna.

Ledamöterna har till sin hjälp ett kansli, baserat i Bryssel, som består av 15 personer.

Följ Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet