Skara stift

Kyrkklockorna kallar till anpassat adventsfirande

Dela

Runt om i Västergötland, och hela Sverige, kommer kyrkoklockorna att ringa in till adventsgudstjänst på söndag. Klockorna hälsar välkommen till digital gudstjänst eller andakt, mycket små gudstjänster i kyrkorummet, drop-in i kyrkan eller egen andakt.

Foto: Josefin Casteryd/IKON
Foto: Josefin Casteryd/IKON

Adventstiden kommer i år att bli annorlunda. Restriktionerna med högst åtta deltagare vid allmänna sammankomster gör att kyrkorna inte kommer att fyllas på samma sätt som de brukar vid adventsgudstjänster och julkonserter Men församlingar bjuder ändå in till adventsfirande med gudstjänst, bön och sång. Men på ett annat sätt.

En del gudstjänster kommer firas helt digitalt, utan gudstjänstfirare i kyrkbänkarna alls. På andra ställen är det möjligt att samla ett fåtal. På många håll i stiftet kommer kyrkor även hålla öppet med bemanning för besök, musik och egen andakt.

- Vi kristna är ett hoppets folk. Det handlar om hoppet om en bättre värld, inte bara sen utan också nu där vi får vara Guds redskap i det som är och som väntar, säger biskop Åke Bonnier.
-Jag gläder mig därför över att kyrkornas klockor kan ringa in till gudstjänst även i dessa svåra tider och mana till bön, tillit och handling säger biskop Åke Bonnier.

Information om vad som gäller specifikt i församlingar och pastorat i Skara stift finns på respektive församling/pastorats hemsidor.

Svenska kyrkan utökar också öppettiderna för Jourhavande präst under advent och juletid, för de som behöver prata med någon. Läs mer på svenskakyrkan.se/jul

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Josefin Casteryd/IKON
Foto: Josefin Casteryd/IKON
Ladda ned bild
Biskop Åke Bonnier. Foto: Carla Karlsson
Biskop Åke Bonnier. Foto: Carla Karlsson
Ladda ned bild

Om

Skara stift
Skara stift
Skoltorget 1
532 31 Skara

+46(511)26200https://www.svenskakyrkan.se/skarastift

Skara stift är det äldsta av Svenska kyrkans stift och bildades år 1014. Stiftet består av 109 församlingar samlade i 42 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.
Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingarna och stärka deras förmåga att fullgöra den grundläggande uppgiften: fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige som består av folkvalda. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar. Stiftskansliet finns i Skara. Domkyrka är Skara domkyrka och biskop sedan 2012 är Åke Bonnier.

Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Skara stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skara stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum