Kyrkomötet beslutade om inriktning för verksamhet och ekonomi
2020 års kyrkomöte har avslutats efter utskottsarbete och nu två dagars debatt och beslut. Det har handlat mycket om verksamhet och ekonomi, och ledamöterna har bland annat beslutat om en utbildningssatsning kring våld i nära relationer. Kyrkomötet beslutade också att kyrkohandboken för Svenska kyrkan på romska tas i bruk på pingstdagen 2021.

Med anledning av coronapandemin har årets kyrkomöte genomförts digitalt med begränsat antal ärenden och motioner och med färre tjänstgörande ledamöter. Kyrkomötet har behandlat och fattat beslut utifrån 20 motioner och sammanlagt sex skrivelser från kyrkostyrelsen.
Här finns alla beslut från kyrkomötet 2020.
Axplock ur besluten:
Betänkande E 2020:1 Verksamhet och ekonomi för Svenska kyrkans nationella nivå 2021-2023 med anledning av coronapandemin
Kyrkomötet ställer sig bakom kyrkostyrelsens inriktningsförslag för verksamhet och ekonomi 2021-2023 och uppdrar till kyrkostyrelsen att i samarbete med stiften genomföra en kartläggning av var församlingar och pastorat befinner sig i nuvarande planer för sina IT-lösningar och administrativa system. Kartläggningen ska ligga till grund för en färdplan som kyrkostyrelsen ska presentera på 2021 års kyrkomöte.
Enligt kyrkostyrelsens förslag blir det också extra medel med anledning av coronapandemin.
– Kyrkomötet tillför nu 180 miljoner kronor till Svenska kyrkans extra insatser under pandemins andra våg 2021. Det kommer att få stor betydelse, säger Karin Perers, kyrkomötets ordförande.
Enligt förslag i motion 2020:25 uppdrogs till kyrkostyrelsen att göra en utbildningssatsning för Svenska kyrkans anställda och bidra till utveckling av arbetet med att agera i mötet med människor som är utsatta för våld i nära relationer.
Kyrkostyrelsens skrivelse 2020:6 Kyrkohandbok för Svenska kyrkan på romska
Kyrkomötet beslutade att översättningen av Kyrkohandbok för Svenska kyrkan del I till romska, i urval enligt bilaga 3 i kyrkostyrelsens skrivelse 2020:6, får användas i Svenska kyrkan från och med pingstdagen den 23 maj 2021.
Kyrkostyrelsens skrivelse 2020:5 Jämställdheten i Svenska kyrkan
Kyrkostyrelsens jämställdhetsskrivelse innehåller statistiskt material, analyser, redogörelse för aktuell forskning och rapporter på temat jämställdhet i Svenska kyrkan och en beskrivning av det löpande arbete som bedrivs på nationell nivå för att främja jämställdhet. Kyrkomötet lade med godkännande skrivelsen till handlingarna men fann att formen och synen på kön behöver uppdateras. Därför uppdrogs till kyrkostyrelsen att bredda innehållet i skrivelsen för att synliggöra transpersoner och icke-binära samt inkludera statistik för ideellt engagerade och åldersfördelning för förtroendevalda på alla nivåer.
PRESSBILDER
Högupplösta pressbilder från kyrkomötet finns i Svenska kyrkans bildbank IKON: www.svenskakyrkan.se/fotoweb. Ingen inloggning krävs. Fotograf måste anges vid publicering.
WEBBSÄNDNING
Debatt och beslutsfattande har direktsänts via webben och kan ses i efterhand på www.svenskakyrkan.se/kyrkomotet/live
FAKTA
Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ. Kyrkomötets 251 platser för mandatperioden 2018-2021 innehas av 125 kvinnor (49,8 %) och 126 män (50,2 %) från 11 olika nomineringsgrupper.
Kyrkomötet i sociala medier
Facebook: Kyrkomötet
Twitter: @Kyrkomötet och #kyrkomötet
Instagram: @svenskakyrkan_delar
Kontakter
Daniel BramsellPressekreterare
Presskontakt för ärkebiskop Antje Jackelén, biskopsmötet och Sveriges Kristna Råd (för Svenska kyrkans del).
Svenska kyrkans pressjour
Tel:+46 18 16 94 75Bilder

Länkar
Om
Följ Svenska kyrkan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan
Nationell löneservice snart på plats i Uddevalla17.2.2021 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Uddevalla blir orten där Svenska kyrkan etablerar sin nya nationella löneservice från den 1 maj 2021. Processen att hitta lokal och rekrytera en chef för verksamheten är nu inne i sitt slutskede. Fullt utbyggd kommer verksamheten att sysselsätta ett drygt 60-tal personer.
Ökade behov i pandemins spår12.2.2021 08:46:24 CET | Pressmeddelande
På söndag, den 14 februari, startar den årliga fasteaktionen för Act Svenska kyrkan. Under sex veckor, fram till palmsöndagen den 28 mars, är målet är att samla in 30 miljoner kronor. Årets fasteaktion ska bidra till att lindra konsekvenserna av att den extrema fattigdomen ökar på grund av pandemin.
112-priset till Jourhavande präst för insatser under pandemin11.2.2021 15:35:12 CET | Pressmeddelande
Svenska kyrkan/Jourhavande präst är en av fyra organisationer som idag tagit emot 112-priset, som delas ut årligen av SOS Alarm i samband med 112-dagen. Årets pris gick till aktörer som under 2020 gjort betydande samhällsinsatser i samband med en kris eller händelse.
Förstudie inför psalmboksrevision klar8.2.2021 14:40:17 CET | Pressmeddelande
Svenska kyrkans nuvarande psalmbok, Den svenska psalmboken, togs i bruk den första advent 1986. Nu förbereds en revision av den – en process som kommer att ta tid. Som en första del i förberedelsearbetet har en förstudie gjorts, som har överlämnats till kyrkostyrelsens arbetsutskott. Förstudien ligger till grund för kyrkostyrelsens fortsatta arbete med att lägga en plan för hur revideringsarbetet ska gå till.
Svenska kyrkans filmpris till Sweat6.2.2021 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Filmen Sweat med manus och regi av Magnus von Horn tilldelas Svenska kyrkans filmpris 2021. Priset delas ut digitalt i samband med filmens premiär i kväll lördag under den pågående Göteborg Film Festival.
”Omvittnat engagemang och gedigen sakkunskap”5.2.2021 14:03:19 CET | Pressmeddelande
I samband med dagens regeringsombildning blev det klart att tidigare statssekreteraren på UD Per Olsson Fridh blir biståndsminister efter Peter Eriksson. Act Svenska kyrkans chef Erik Lysén ser i honom en biståndsminister som kommer att ”driva de globala frågorna både engagerat och strategiskt”.
“Attested commitment and sound knowledge”5.2.2021 14:02:00 CET | Press release
In conjunction with today’s Swedish Government reshuffle, Per Olsson Fridh, former State Secretary at the Ministry for Foreign Affairs, will become Minister for International Development Cooperation, succeeding Peter Eriksson. Erik Lysén, Head of Act Church of Sweden, regards Olsson Fridh as a minister who will “pursue global issues with commitment and strategically” in his new position.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum