Svenska kyrkan

Kyrkomötet fattar beslut nästa vecka

Dela

Kyrkomötet återsamlas i Uppsala nästa vecka för arbetsplenum och beslut om 95 motioner, samt skrivelser från kyrkostyrelsen och kyrkomötets presidium. Under sessionen delas också årets kulturstipendier ut, liksom samiska rådets kulturpris.

Foto: Magnus Aronson/IKON.
Foto: Magnus Aronson/IKON.

Kyrkomötets beslutande session börjar kl 9 på måndag den 19 november i Uppsala Konsert & Kongress. Kyrkomötet avslutas med mässa i Uppsala domkyrka på onsdag den 21 november kl 14:30, under ledning av Luleå stifts biskop Åsa Nyström. Läs mer på www.svenskakyrkan.se/kyrkomotet.

Kyrkomötet, som återsamlas till sin andra session, har i utskotten behandlat 95 motioner och sammanlagt fem skrivelser från kyrkostyrelsen och kyrkomötets presidium. Utskottens förslag till beslut finns i de totalt 78 betänkandena.

Årets kulturstipendier delas ut på tisdag den 20 november kl 17:45. Läs mer: 2018 års mottagare av Svenska kyrkans kulturstipendium. Vid samma tillfälle kommer också Samiska rådets kulturpris 2018 att delas ut.

Miljödiplomering
Kyrkomötet miljödiplomeras i enlighet med Svenska kyrkans standard för miljödiplomering av hållbara event, med mål för sex olika områden. På måndagsmorgonen den 19 november överlämnas diplomen, till nationell nivå och till kyrkomötet.

Miljödiplomeringen innebär ett genomtänkt arbete för val av lokal, mat, resor och boende samt att hållbarhetsfrågorna lyfts på olika sätt under sessionerna. Läs mer om målen och miljöarbetet här. Uppsala Konsert och Kongress, där kyrkomötet äger rum, är Svanenmärkt.

Ackreditering
Journalister och fotografer som vill bevaka kyrkomötet ska vara ackrediterade och bära synlig namnskylt, som hämtas ut i mötesbyrån på Uppsala Konsert & Kongress.

Anmäl namn, mobilnummer, e-post och redaktion via e-post till press@svenskakyrkan.se senast fredag den 16 november kl 10.

Pressbilder
Högupplösta pressbilder från kyrkomötet och kulturstipendieutdelningen läggs ut på bildbanken IKON: www.svenskakyrkan.se/fotoweb. Klicka OK för att komma direkt in i pressarkivet för nedladdning. Ingen inloggning krävs. Fotograf måste anges vid publicering.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Magnus Aronson/IKON.
Foto: Magnus Aronson/IKON.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Fakta
Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ med 251 ledamöter som valdes i kyrkovalet 2017 för en fyraårig mandatperiod. Platserna innehas av 121 kvinnor (48,2 %) och 130 män (51,8 %) från 11 olika nomineringsgrupper.

Under kyrkomötets första session, 2-5 oktober, arbetade ledamöterna i utskott. I den andra sessionen, 19-21 november, arbetar ledamöterna i plenum och fattar alla beslut.

Kyrkomötet i sociala medier:
Facebook: Kyrkomötet
Twitter: @Kyrkomötet och #kyrkomötet

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Nya avsnitt i ärkebiskopens podcast13.2.2019 07:43:56Pressmeddelande

En rabbin, en tidigare partiledare och en docent i filosofi – det är några av vinterns gäster i ärkebiskop Antje Jackeléns podcast "Prata till punkt med ärkebiskopen". Sammanlagt är fyra avsnitt inplanerade i februari och mars, det första finns nu tillgängligt i vanliga poddkanaler. Det är ett samtal med författaren och samhällsdebattören Anders Wijkman om hur viktigt civilsamhället är i klimatfrågan, att det behövs en reformation av ekonomin, och om den svårfångade balansen mellan hot och hopp.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum