Svenska kyrkan

Kyrkostyrelsen antog skrivelse om kyrkohandboken

Dela

Kyrkostyrelsen har idag beslutat att överlämna skrivelsen Kyrkohandbok för Svenska kyrkan del I till kyrkomötet. I skrivelsen ingår, som bilaga, förslaget till kyrkohandbok som är tänkt att användas från och med pingstdagen 2018.

Ärkebiskop Antje Jackelén, ordförande i kyrkostyrelsen, och Wanja Lundby Wedin, förste vice ordförande. Foto: Magnus Aronson/IKON.
 

– Kyrkostyrelsens beslut är ett viktigt steg i arbetet för en ny kyrkohandbok. Den processen har pågått i många år och engagerat i stort sett alla församlingar, och många fler som bidragit med erfarenheter och expertis, säger ärkebiskop Antje Jackelén, ordförande i kyrkostyrelsen.

– Det känns både glädjande och väldigt stort att vi har tagit det här beslutet! Nu ser jag fram emot behandlingen i kyrkomötet, säger kyrkostyrelsens förste vice ordförande Wanja Lundby Wedin.

Reservation
Tre ledamöter reserverade sig mot beslutet till förmån för ett eget förslag, och en särskild mening inlämnades (publiceras tillsammans med skrivelsen, se länk nedan).

Tidplan
Kyrkomötets läronämnd behandlar ärendet vid sitt sammanträde den 30-31 augusti och avger därefter sitt yttrande till kyrkomötet.

Beslut i frågan om ny kyrkohandbok fattas under kyrkomötets session II, 20-23 november. Ärendet behandlas dessförinnan i kyrkomötets gudstjänstutskott under session I, 3-6 oktober. Gudstjänstutskottet har också fått extra tid till förfogande och kommer att mötas vid två tillfällen redan före första sessionen, 20-21 september samt 2 oktober.

Läs mer:
Kyrkohandboksskrivelsen (inkl relaterade dokument) samt Förslag till kyrkohandbok
Revisionsgruppens förslag och övrigt kyrkohandboksarbete

Presentation av kyrkohandboksförslaget 16 mars 2017
Den 16 mars överlämnade revisionsgruppen sitt förslag till reviderad kyrkohandbok till kyrkostyrelsen. Förslaget presenterades av revisionsgruppens ordförande, biskop emeritus Esbjörn Hagberg, vid en pressträff då även ärkebiskop Antje och kyrkostyrelsens andre vice ordförande Mats Hagelin medverkade.

Här finns hela presentationen av kyrkohandboksförslaget:

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Nya avsnitt i ärkebiskopens podcast13.2.2019 07:43:56Pressmeddelande

En rabbin, en tidigare partiledare och en docent i filosofi – det är några av vinterns gäster i ärkebiskop Antje Jackeléns podcast "Prata till punkt med ärkebiskopen". Sammanlagt är fyra avsnitt inplanerade i februari och mars, det första finns nu tillgängligt i vanliga poddkanaler. Det är ett samtal med författaren och samhällsdebattören Anders Wijkman om hur viktigt civilsamhället är i klimatfrågan, att det behövs en reformation av ekonomin, och om den svårfångade balansen mellan hot och hopp.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum