Göteborgs stift

Kyrkovalet färdigräknat – 17,9 % röstade i Göteborgs stift

Dela

Valdeltagandet i kyrkovalet i Göteborgs stift nådde inte upp till förra årets rekordnivå, men ligger ändå på en historiskt bra nivå. Flest gick till valurnorna i Ljungskile församling. I stiftsfullmäktige i Göteborgs stift finns från årsskiftet 13 nomineringsgrupper representerade i och med att Alternativ för Sverige och Himmel och Jord fått var sitt mandat i nyss genomförda kyrkoval.

Jan och Kent räknar valsedlar och personvalskryss i den slutgiltiga sammanräkningen av Kyrkovalet 2021. (Foto: Torgny Lindén)
Jan och Kent räknar valsedlar och personvalskryss i den slutgiltiga sammanräkningen av Kyrkovalet 2021. (Foto: Torgny Lindén)

Svenska kyrkan går till val på tre nivåer; lokalt till kyrkofullmäktige, regionalt till stiftsfullmäktige och nationellt till kyrkomöte. När alla rösterna var räknade inklusive förtidsröster från bland annat köpcentren Nordstan i Göteborg, Torp i Uddevalla och Flygstaden i Halmstad landade valdeltagande för Göteborgs stift på 17,9 %. 2017 var valdeltagandet 18,5 %, vilket då var en ökning med 6 porcent-enheter jämfört med 2013.

Det lokala valet till kyrkofullmäktige var färdigräknat och mandatberäknat i slutet av förra veckan. Idag är stiftsfullmäktigevalet mandatberäknat. Inom kort kommer även valet till Kyrkomötet att vara mandatberäknat. Därmed kommer de som valts in att få besked om det förtroendeuppdrag som anförtrotts dem genom kyrkovalet.

I Göteborgs stift ökade valdeltagandet från det preliminära 16,4 % till det slutgiltiga 17,9 %. Den stora skillnaden beror bland annat på de röstmottagningsställen för förtidsröstande som höll öppet under två veckor i köpcentren Nordstan i Göteborg, Torp i Uddevalla och Flygstaden i Halmstad. Tillgängligheten bidrog säkerligen till att många som kanske inte skulle ha röstat nu gjorde, när det var enkelt och tillgängligt att rösta.

Valdeltagandet i Göteborgs stift varierade mellan 23,9 % och 11,2 %. Flest gick till valurnorna i Ljungskile församling där 23,9 % av de röstberättigade röstade, därefter Carl Johans pastorat med 23,7 % och Råda församling med 23,4 %.

Stiftsfullmäktige kommer under mandatperioden 2022-24 att ha ytterligare två nomineringsgrupper, i och med att Alternativ för Sverige och Himmel och Jord fått var sitt mandat. Från att tidigare ha bestått av 81 ledamöter kommer stiftsfullmäktige kommande mandatperiod att bestå av 65 ledamöter.

Nomineringsgrupp, antal mandat
Arbetarepartiet – Socialdemokraterna, 14
Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, 12
Öppen kyrka – en kyrka för alla, 8
Centerpartiet, 6
Sverigedemokraterna, 5
Vänstern i Svenska Kyrkan, 5
Borgerligt alternativ, 4
Frimodig kyrka, 4
Kristdemokrater i Svenska kyrkan, 2
Miljöpartister i Svenska kyrkan De Gröna, 2
Alternativ för Sverige, 1 (ny)
Fria liberaler i Svenska kyrkan FiSK, 1
Himmel och Jord, 1 (ny)

Valresultatet i kyrkofullmäktigevalet redovisas här:
https://kyrkoval.svenskakyrkan.se/Valresultat2021/slutg/Visning/Resultat/Forsamling.aspx 

Valresultatet i stiftsfullmäktige redovisas här:
https://kyrkoval.svenskakyrkan.se/Valresultat2021/slutg/Visning/Resultat/Stiftsfullmaktige.aspx 
Valresultatet i kyrkomötet kommer inom kort att redovisas här:https://kyrkoval.svenskakyrkan.se/Valresultat2021/slutg/Visning/Resultat/Kyrkomote.aspx 

Från dessa sidor går det att se resultatet av kyrkovalet i olika valkretsar och hur det gått för de olika nomineringsgrupperna. Det går också skriva ut diverse rapporter.

Kontakt:
Torgny Lindén, torgny.linden@svenskakyrkan.se 031-771 30 31

Nyckelord

Kontakter

Torgny LindénPressekreterare

Kontaktperson för biskop Susanne Rappmann, stiftsstyrelse och domkapitel i Göteborgs stift. Även länk till församlingar i stiftet.

Tel:0706-331287torgny.linden@svenskakyrkan.se

Bilder

Jan och Kent räknar valsedlar och personvalskryss i den slutgiltiga sammanräkningen av Kyrkovalet 2021. (Foto: Torgny Lindén)
Jan och Kent räknar valsedlar och personvalskryss i den slutgiltiga sammanräkningen av Kyrkovalet 2021. (Foto: Torgny Lindén)
Ladda ned bild

Om

Göteborgs stift
Göteborgs stift
Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg

031-771 30 00https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift

Biskop Susanne medverkar vid invigningen av Gaia – en världsutställning i Mölndal14.10.2022 07:20:00 CEST | Pressmeddelande

Gaia är ett konstverk som turnerar jorden runt och gör sitt första Sverigestopp i Fässbergs kyrka i Mölndal. Globen med NASA:s fotografier av jordytan mäter sju meter i diameter och kommer att hänga under valven i Fässbergs kyrka, 18 okt – 8 nov. Konstverket ger besökaren möjlighet att se vår planet tredimensionellt svävande och långsamt roterande i rummet. PRESSVISNING 18 oktober kl 18.30

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum