Strängnäs stift

Kyrkovalet färdigräknat i Strängnäs stift

Dela

Den 19 september genomfördes kyrkovalet av förtroendevalda till kyrkomötet, stiftsfullmäktige och kyrkofullmäktige. Nu är det slutgiltiga resultatet för stiftsfullmäktige och kyrkofullmäktige i Strängnäs stift fastställt.

Drygt 52 000 röstade i valet till stiftsfullmäktige i Strängnäs, vilket innebär 17,36% av de röstberättigade. Det är något lägre än valet 2017, men fortfarande högt jämfört med tidigare val, och högre än det preliminära resultatet visade. Högst valdeltagande i Strängnäs stift hade Rönö församling med 27,0 %.

Årets kyrkoval bjuder på några förändringar. Arbetarepartiet – Socialdemokraterna (s) gick tillbaka ett mandat men behåller sin plats som största nomineringsgrupp med sina 20 mandat. Politiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) fick ytterligare fyra mandat och är med sina 15 mandat näst största gruppen följt av Centerpartiet (c) som backar från nio till sju mandat. Fria liberaler i Svenska kyrkan (FISK) förlorar sitt enda mandat och åker därmed ur stiftsfullmäktige. Nomineringsgruppen Himmel och Jord (HoJ) kandiderade i årets val men lyckades inte ta någon plats i stiftsfullmäktige.

32 av ledamöter är män och 29 är kvinnor.

Slutgiltigt valresultat för stiftsfullmäktige i Strängnäs stift

Länkar till valresultat:

Slutgiltigt resultat till stiftsfullmäktige

Mandat i stiftsfullmäktige

Slutgiltigt resultat till kyrkofullmäktige

Valresultatet till kyrkomötet är inte fastställt.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Strängnäs stift
Strängnäs stift
Box 84,
64522 Strängnäs

+46(152)23400http://www.svenskakyrkan.se/strangnasstift

Strängnäs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Biskop sedan 2015 är Johan Dalman. Stiftet omfattar Närke och Södermanland. Strängnäs stift har 72 församlingar och över 170 kyrkor. Stiftskansliets uppgift är att stödja och stimulera församlingsverksamheten, samt förvalta stiftets jord, skog och fonder. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige. Genom domkapitlet prövas om beslut är fattade enligt kyrkoordningen.

Följ Strängnäs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Strängnäs stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum