AI Sweden

Labb ska hantera etiska dilemman inom AI

Dela

Med digitaliseringen stöps världen om. Artificiell Intelligens (AI) innebär stora förändringar för samhället, på många nivåer. Inte minst när det gäller etiska frågor. Därför vill AI Sweden ta ett större grepp om de etiska frågorna. Idag startar Swedish AI Ethics Lab.

Redan idag finns ett antal etiska riktlinjer för AI. Sådana har tidigare tagits fram av myndigheter, industriföretag och akademiska institutioner, men visar sig ofta vara svåra att tillämpa i praktiken. Swedish AI Ethics Lab vill bidra med mer handfast etisk vägledning inom AI-utveckling. På sikt vill man bygga ett bibliotek med verkliga etiska dilemman, som ska kunna fungera som stöd och vägledning till såväl privata företag som offentlig sektor. 

- Av naturliga skäl får AI och etik allt större uppmärksamhet. Vi tar redan upp många etiska frågor i de projekt vi bedriver, men nu vill vi ta ett större grepp. Våra partners och vi är överens om att det behövs en mer riktad insats, säger Daniel Gillblad, Co-Director på AI Sweden.  

Swedish AI Ethics Lab består av följande medlemmar: 

Anna Nordell Westling, Sana Labs

Daniel Akenine, Microsoft

Evelina Anttila, Peltarion

Helena Thybell, Rädda barnen

Katarina Gidlund, Mittuniversitetet

Louise Callenberg, PublicInsight

Magnus Boman, Kungliga Tekniska Högskolan och Karolinska Institutet

Martin Engström, Region Halland

Sara Övreby, Google

Stefan Larsson, Lunds universitet

Theodor Andersson, Myndigheten för digital förvaltning

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Om AI Sweden

AI Sweden är Sveriges nationella center för artificiell intelligens. AI Sweden stöds av svenska staten samt näringsliv och offentlig sektor över hela Sverige. Målet med arbetet är att accelerera användningen av AI för att stärka Sveriges välfärd och konkurrenskraft, och att förbättra livet för alla människor som lever i Sverige.

Följ AI Sweden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från AI Sweden

Nationellt toppmöte om AI och demokrati i Göteborg 20-21 oktober14.10.2021 07:45:00 CEST | Pressmeddelande

Future of Democracy Summit är ett nytt, nationellt initiativ som fokuserar på frågan hur digitaliseringen och AI kan nyttjas på ett demokratiskt hållbart sätt. Den 20-21 oktober samlas beslutsfattare och experter från olika discipliner i samhället på Lindholmen Science Park i Göteborg, för att diskutera hur utveckling och konkurrenskraft kan säkras, samtidigt som medborgarnas integritet och delaktighet värnas.

Ny rapport: Artificiell intelligens krävs för att klara klimatomställningen - och Sverige kan leda utvecklingen10.2.2021 08:50:08 CET | Pressmeddelande

Klimatfrågan är vår tids stora utmaning, och ställer stora krav på att hela samhället ska ställa om. Samtidigt är artificiell intelligens (AI) ett kraftfullt verktyg för samhällsförändring - men inget samlat grepp har hittills tagits för att förstå vilket genomslag AI kan innebära för att bekämpa koldioxidutsläpp och stärka arbetet med klimatanpassning och innovation.

AI Sweden, Zenseact, Hewlett Packard Enterprise, Ericsson och Volvo Cars lanserar världsledande AI-labb27.1.2021 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Idag lanserar AI Sweden, Zenseact, Hewlett Packard Enterprise, Ericsson och Volvo Cars det världsledande Edge Lab – ett fysiskt labb för tester, samverkan, experiment och utveckling av nästa generations AI-teknik. Genom lanseringen tar Sverige en tätposition i Europa inom den delen av AI-teknik som kallas för decentraliserat lärande och Edge. Värdet av de investeringar som HPE, Volvo Cars och Zenseact gör i Edge Lab under 2021 beräknas uppgå till 30 MSEK under 2021. AI Sweden ansvarar för den fysiska anläggningen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum