Försäkringskassan

Låg kunskap om sjukförsäkringen hos svenska folket

Dela

Endast en av fyra, 25 procent, uppger att de känner till den allmänna sjukförsäkringen i Sverige bra. Det visar en ny SIFO-undersökning beställd av Försäkringskassan. Ju yngre man är desto sämre är kännedomen om sjukförsäkringen.

Undersökningen visar att en av fyra tycker att de känner till sjukförsäkringen mycket bra eller bra. Betydligt fler har låg kännedom, 42 procent uppger att de känner till sjukförsäkringen dåligt eller mycket dåligt. Andelen som uppger att de har god kännedom om sjukförsäkringen ökar ju högre upp i åldrarna man kommer. Kännedomen är också högre bland kvinnor och bland de som har utbildning på högskolenivå. Anställda i offentlig sektor har högre kännedom än anställda i privat sektor. 


- Sjukförsäkringen är en viktig del i det svenska välfärdssystemet. Det är viktigt att man vet varför den finns och vad den täcker. Vi har ett informationsuppdrag från regeringen om att öka kunskapen om sjukförsäkringens regelverk och syfte, säger Lars-Åke Brattlund, chef för sjukförsäkringen på Försäkringskassan. 
 
Fyra av tio personer känner till att Försäkringskassans uppdrag är att bedöma arbetsförmågan. Ungefär lika många tror att Försäkringskassan utgår från både arbetsförmåga och hur sjuk en person är. Omkring en av tio tror att Försäkringskassan enbart bedömer hur sjuk en person är.


- När vi bedömer rätten till sjukpenning är det personens förmåga att arbeta som vi tittar på, inte själva sjukdomen. Det betyder att om två personer råkar ut för samma sak kan den ena ha rätt till ersättning utan att den andra har det. Den som jobbar framför en dator kanske kan arbeta som vanligt med ett brutet ben, men det kan inte en sjuksköterska. Då är det bara sjuksköterskan som har rätt till sjukpenning, säger Lars-Åke Brattlund.

Om sjukpenning

Rätt till sjukpenning har du som:

  • Inte kan arbeta din vanliga arbetstid för att du är sjuk. Du måste vara borta minst en fjärdedel av din vanliga arbetstid för att kunna få sjukpenning.
  • Går miste om arbetsinkomst som är sjukpenninggrundande.
  • Är försäkrad i Sverige. Du är försäkrad i Sverige om du arbetar här. Det finns några undantag från denna regel.

Dokument

Länkar

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Pressinbjudan: Kommande förändringar för vård av barn4.12.2018 13:02Pressinbjudan

Tisdagen den 11 december bjuder Försäkringskassan in till pressfrukost för att informera om kommande förändringar för vård av barn. Från och med årsskiftet införs en lagändring som gör att det blir enklare att vabba. Försäkringskassan har ett viktigt uppdrag att värna välfärdens trygghetssystem genom att betala ut rätt ersättning till rätt person. Under frukosten kommer vi också att informera om Försäkringskassans förstärkta arbete med kontroll av vård av barn, hur vi utvecklar våra system och inför fler kontroller för att upptäcka fel och misstänkta bidragsbrott mot försäkringen. Deltar från Försäkringskassan gör Alexandra Wallin, direktör för avdelningen Barn och familj, samt Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson. I samband med pressträffen kommer det att finnas tid för personliga intervjuer. Tid: 08.00 – 09.00, tisdagen den 11 december Plats: Försäkringskassans huvudkontor, LM Ericssons väg 30, 103 51, Hägersten Smörgås och kaffe kommer att serveras. Vänligen anmäl intresse a

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum