Region Örebro län

Lägesbild corona: 3,8 procent av blodgivarna inom Region Örebro län har antikroppar

Dela

Analyser av prover som blodgivare i länet lämnat under vecka 24 visar att 3,8 procent har antikroppar mot SARS-Cov-2. ”Då det bara är en liten andel av befolkningen som haft covid-19 är det otroligt viktigt att vi håller i smittskyddsåtgärderna”, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare.

Undersökning av antikroppar har genomförts på insamlade prover från blodgivare i Örebro län. Under vecka 24 analyserades prover från knappt 500 blodgivare i länet. Analysen av proverna visade att 3,8 procent hade påvisade antikroppar mot SARS-CoV-2, det virus som orsakar covid-19. Känsligheten i metoden som används ligger på cirka 85-87 procent.

- Då det bara är en liten andel av befolkningen som haft covid-19 är det otroligt viktigt att vi håller i smittskyddsåtgärderna för att inte smittspridningen ska öka igen. Vi behöver fortsätta att anpassa vårt beteende även under sommaren och ledighet. Att tänka på att hålla avstånd när vi träffas, undvika större sociala sammanhang och vara noga med att tvätta händerna, säger Gunlög Rasmussen.

- Samtidigt är det viktigt att vi under sommaren tar vara på ledig tid och bryr oss extra mycket om varandra efter den här våren. Att träffas och hålla kontakten med anhöriga på ett säkert sätt kan vara en utmaning. Men det är extra viktigt att tänka till hur man kan göra det med de som är äldre så vi undviker onödig isolering, säger Gunlög Rasmussen.

Totalt har Örebro län nu 2 265 bekräftade fall. Precis som förra veckan är det en långsamt nedåtgående trend av antal nya fall och även andel positiva prover bland dem som tas.

Dagens siffror:

Antal bekräftade fall i Region Örebro län: 2 265

Covid-patienter på vårdavdelning: 26

Covid-patienter på intensivvårdsavdelning: 8

- Antalet patienter som vårdas för covid-19 inom hälso- och sjukvården sjunker. Det finns reservkapacitet om ett ökat vårdbehov skulle uppstå och det finns planering för sommaren när det gäller sjukvården i stort, inklusive covidvårdplatser och covid-IVA. Sjukvården har även beredskap för andra allvarliga händelser/katastrofer, säger Claes-Mårten Ingberg, chefläkare.

- Med tanke på solsken och höga temperaturer är det viktigt att följa Folkhälsomyndighetens råd vid värmebölja, säger Claes-Mårten Ingberg.

Här finns dagligt uppdaterad statistik från Region Örebro län


Folkhälsomyndighetens råd

  • Stanna hemma om du är sjuk eller har symtom.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst tjugo sekunder.
  • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
  • Var försiktig när du besöker personer som är 70+ eller tillhör riskgrupp.
  • Om du är 70 år eller äldre är det extra viktigt att begränsa sociala kontakter och undvika platser där människor samlas.
  • Undvik större sociala sammanhang.

Kontakter

Bilder

Claes-Mårten Ingberg, chefläkare. Foto: Region Örebro län
Claes-Mårten Ingberg, chefläkare. Foto: Region Örebro län
Ladda ned bild
Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare. Foto: Region Örebro län
Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare. Foto: Region Örebro län
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum