Region Örebro län

Lägesbild corona: Alla uppmanas ta de allmänna råden på stort allvar

Dela

Ökningen av antalet covid-smittade personer i Örebro län fortsätter. Alla länsinvånare uppmanas ta de allmänna råden på stort allvar. Sedan i måndags finns det dessutom möjlighet att införa lokala skärpta allmänna råd om det skulle behövas. De utfärdas av Folkhälsomyndigheten i samråd med regionens smittskyddsläkare.

Senaste veckan har antalet smittade personer i Örebro län fortsatt att öka och cirka 320 personer i länet testade positivt för covid-19, jämfört med cirka 250 veckan dessförinnan. Samtidigt ligger antalet personer som testar sig kvar på ungefär samma nivå, det vill säga runt 5 000 personer. 

- Precis som föregående veckor ser vi de flesta fallen bland unga vuxna och medelålders personer. Sista veckan har det dock skett en ökning av barn som har blivit smittade. De flesta blir smittade i situationer där människor är nära varandra, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län.

Trots det ökade antalet smittade är det få personer som är inlagda på sjukhus i Region Örebro län. På tisdagen var det fyra covid-patienter inlagda på vårdavdelning och ingen på intensivvårdsavdelning.

- Att det är så få personer med covid-19 som är inlagda i nuläget beror sannolikt på att smittan hittills funnits i framförallt de yngre åldersgrupperna.

Nu finns möjlighet till lokala allmänna råd

Sedan i måndags finns det möjlighet för Folkhälsomyndigheten i samråd med regionens smittskyddsläkare att besluta om allmänna råd för ett geografiskt avgränsat område. Med dessa råd vill man kunna underlätta bekämpningen av lokala utbrott av covid-19.

- Det läge vi har med fortsatt smittspridning är oroande. Regionen har dock fler verktyg att ta till jämfört med i våras för att bekämpa utbrott av covid-19. Vi har en bred och allmän testning. Vi gör också noggrann smittspårning och där utökas resurserna för att hinna med när antalet fall ökar. Hemisolering för hushållskontakter gäller i vår region sedan den 7 oktober. De lokala skärpta allmänna råden ger oss ytterligare verktyg vid lokala utbrott, säger Gunlög Rasmussen.

Att införa lokala skärpta allmänna råd i Örebro län är dock inte aktuellt i dagsläget.

- Vi ser inte att vi är i en situation där de är aktuella just nu. I den bedömningen utgår vi bland annat från nuvarande strategier och belastningen inom vården. Men läget kan ändras snabbt och utvärderas kontinuerligt.

Uppmanar alla att ta råden på stort allvar

Inför stundande högtider och höstlov uppmanas alla länsinvånare att ta de allmänna råden från Folkhälsomyndigheten på stort allvar. Det är viktigt att vara hemma vid minsta symtom och testa sig om symtomen håller i sig. Både privatpersoner och verksamheter bör tänka igenom vad som är nödvändigt att göra och bara genomföra det som kan ske på ett smittsäkert sätt.

- Undvik att träffas i stora sammanhang som fester, både att arrangera och vara med på. Det är inte lämpligt i nuläget. Om du träffar vänner, gör det i små sammanhang och håll avstånd. Arrangera gärna utomhusaktiviteter istället för sammanhang där många träffas inomhus, säger Gunlög Rasmussen.

De senaste siffrorna över antalet fall

Antal bekräftade fall i Region Örebro län: 3 749

Covid-patienter på vårdavdelning: 4

Covid-patienter på intensivvårdsavdelning: 0

Här finns dagligt uppdaterad statistik från Region Örebro län

Folkhälsomyndighetens råd

  • Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.
  • Har du nytillkomna symptom på covid-19 som inte går över inom ett dygn bör du kontakta 1177 för att se vad som gäller i den region där du bor för att lämna prov för covid-19, förutsatt att symtomen inte kan förklaras av andra sannolika orsaker så som känd allergi, migrän eller spänningshuvudvärk.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten, i minst 20 sekunder.
  • Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus.
  • Om det är möjligt, färdas på ett annat sätt än med allmänna färdmedel eller kollektivtrafiken, till exempel gå eller cykla.
  • Välj ett färdmedel där du kan boka plats eller ett där du kan undvika trängsel.
  • Håll avstånd till andra på bussen, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel.
  • Undvik att delta i större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop. När det gäller begravningar har Svenska kyrkan och Myndigheten för stöd till trossamfund information om hur dessa kan genomföras för att förhindra smitta av covid-19.
  • Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym.
  • Är du 70 år eller äldre är det extra viktigt att du undviker platser där människor samlas och att du begränsar dina fysiska kontakter.

Kontakter

Bilder

Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare. Foto: Region Örebro län
Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare. Foto: Region Örebro län
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Felaktigt packade provtagnings-kit kan ha lämnats ut på tio platser i Örebro län18.6.2021 19:54:14 CEST | Pressmeddelande

Några av de provtagnings-kit som lämnats ut via lådor på tio olika platser i Örebro län under den senaste veckan har packats på fel sätt. Det innebär att vissa personer som har testat sig från och med måndag till och med fredag kan ha fått ett felaktigt provsvar. ”Dessa personer ska testa sig på nytt så fort som möjligt”, säger Maria Gunnarsson, Region Örebro läns samordnare för provtagning covid-19.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum