Region Örebro län

Lägesbild corona: Det blir ännu enklare för skolungdomar att vaccinera sig

Dela

Smittspridningen av covid-19 ökar i Örebro län. Under vecka 32 testades cirka 160 personer positivt för covid-19. Det kan jämföras med cirka 110 personer under veckan innan.

- Flest nya fall ses bland yngre och medelålders. Vanligaste smittvägarna är inom samma hushåll, bland vänner och andra sociala aktiviteter, säger Johanna Furberg, biträdande smittskyddsläkare.

Under vecka 32 var andelen positiva prov cirka fem procent vilket kan jämföras med cirka fyra procent under vecka 31. På tisdagen i vecka 33 vårdades två patienter för covid-19 på Region Örebro läns sjukhus. En av dem ligger på en intensivvårdsavdelning.

Johanna Furberg understryker vikten av att fortsätta följa rekommendationer och vaccinera sig.

- Vi kan i det här läget inte nog betona vikten av att hålla avstånd, testa sig vid symtom samt i samband med utlandsresa och självklart gå och vaccinera sig, säger hon.

68 procent är fullvaccinerade i Örebro län

Region Örebro län vaccinerar nu alla åldersgrupper födda 2005 eller tidigare. Det är 203 102 personer, det vill säga 82 procent, som vaccinerats med en första dos i Örebro län och 169 064 personer, drygt 68 procent, som är fullvaccinerade. Det är siffror som visar på en god vaccinationsvilja i länet och i jämförelse med övriga landet har Region Örebro län högst andel färdigvaccinerade.

- Eloge till alla som vaccinerat sig och alla medarbetare som genomför uppdraget. Men alla åldersgrupper måste hänga med. Vi ser just nu för stor spridning vilket ökar riskerna för individen, men också i samhället, säger Inger Nordin Olsson, regional vaccinationssamordnare.

För att öka tillgängligheten till vaccinationsmottagningarna utökar därför Region Örebro län tiderna för vaccination. Alla vaccinationsmottagningar i länet kommer att ha öppet minst två kvällar i veckan samt några lördagar eller söndagar. Detta gäller både för drop-in och förbokad tid.

- Vi hoppas att de som inte har vaccinerat sig tar möjligheten och gör det nu. Det gäller även de som inte har tagit sin andra dos. Det är viktigt att få båda doserna av vaccinet för att få ett gott skydd mot deltavarianten som nu helt tagit över smittspridningen, säger Inger Nordin Olsson.

Utökade möjligheter för unga att vaccinera sig

Region Örebro län har redan vaccinerat 51 procent av ungdomarna i länet som är födda 2004 och 2005.

- Men vi hoppas självklart på en fortsatt tillströmning och nu finns även möjligheten för den här åldersgruppen att komma på drop-in. En samverkan mellan vaccinationsmottagningarna och gymnasieskolor är också på gång. Det kommer att ske samverkan lokalt för att möjliggöra bästa vaccination på plats på skolan eller avsatta tider på noden, säger Inger Nordin Olsson.

Vaccinationsmottagningarna i Region Örebro län gör nu sitt yttersta under slutspurten i augusti och september, för att kunna vaccinera så många som möjligt inom ramen för det statliga uppdrag varje region har.

- Så, passa på och vaccinera dig nu när verksamheterna är i full gång och vaccin finns, säger Inger Nordin Olsson.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Johanna Furberg. Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län
Johanna Furberg. Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län
Ladda ned bild
Inger Nordin Olsson. Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län
Inger Nordin Olsson. Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum