Region Örebro län

Lägesbild corona: Smittan ökar - viktiga budskap när skola och arbeten startar

Dela

Sedan ett par veckor tillbaka ser vi nu en långsamt ökande trend med fler personer som testas positiva för covid-19 i Örebro län. Flest är i åldersgruppen 20-29 år. Totalt har nu 2 582 personer diagnosticerats med covid-19 i vårt län.

- Den trend vi ser med ökat antal smittade kan inte förklaras av ökad provtagning. Denna har legat på ungefär oförändrad nivå senaste veckorna, säger smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen.

- För att hitta de som är sjuka och därmed hålla nere smittspridningen är det viktigt att man testar sig för covid-19 genom att ta ett så kallat PCR-test och det gäller även om man bara har lindriga symtom. Regionen arbetar på att utöka antalet provtagningsstationer i länet men redan nu är möjligheten till testning god. 

Skolorna och arbetsplatserna

- När skolorna nu startar är det viktigt att var och en bidrar till att minska spridningen av smitta i samhället, säger Gunlög Rasmussen. Till skoleleverna vill jag säga:

  • Undvik kramar och annan närkontakt – håll avstånd till varandra.
  • Tvätta händerna ofta.
  • Cykla eller gå till skolan om det är möjligt.
  • Stanna hemma om du känner dig sjuk eller krasslig.

Också på arbetsplatser är det viktigt att fortsätta följa folkhälsomyndighetens råd och riktlinjer – pandemin är inte över.

- För den som börjar arbeta efter semestern. Gå, cykla eller ta egen bil istället för att åka kollektivt om du har möjlighet, säger Gunlög Rasmussen. Tänk på att hålla avstånd, även till exempel i fikarummet. Ha inga stora uppstartsmöten eller konferenser när verksamheter startar igång.  Att tvätta händerna ofta är som alltid en viktig förebyggande åtgärd.

Kontakt: Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare, tel. 072 - 202 3581

Nyckelord

Kontakter

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum